'Aşı Hayat Kurtarır'

Ülkemizde yalnızca aşı uygulayarak her yıl 50 bin bebeğin ölümü engelleniyor. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nihal Olgaç Dündar ile İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Hekimi Dr. Tolga İnce dünyada her yıl yüz binlerce bebeğin aşı yapılmaması nedeniyle öldüğünü söyledi.

'Aşı Hayat Kurtarır'
Doç.Dr. Nihal Olgaç Dündar, günümüzde öldürücü, sakat bırakıcı pek çok hastalığa karşı aşı geliştirildiğini belirtti ve risk gruplarının mutlaka aşılanmaları gerektiğini anlattı.

Aşının uygulandıkları kişileri koruduğu gibi, korunan kişilerin hastalık yapan mikropları diğer kişilere taşıyamayacağı için diğer insanların da hastalanmalarını engelleyerek toplumsal bağışıklık yarattığını belirten Dr. Tolga İnce, “Dünyada her yıl difteri nedeniyle 30 bin çocuk hastalanmakta, 3 bin çocuk ölmekte, Boğmaca nedeniyle 39 milyon çocuk hastalanmakta, 300 bin çocuk ölmekte, Yeni doğan tetanozu nedeniyle 200 bin bebek ölmekte, Kızamık nedeniyle 30 milyon çocuk hastalanmakta, 888 bin çocuk ölmekte, Hepatit B nedeniyle 6 milyon kişi hastalanmakta, 500 bin kişi ölmekte, Verem nedeniyle de 2 milyon kişi ölmektedir. Oysa bu hastalıkların hepsi aşı ile önlenebilir hastalıklardır” dedi.

Kaynak: İHA