Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi CEO'su Gökhan Öğüt, "Artık, sağlıktan bankacılığa, tarımdan hizmete, her sektörde dijitalleşme yaşamı ve iş yapış şekillerini değiştiriyor. Türkiye'de dijitalleşme diyaloğunu başlatmak istiyoruz" dedi.

"Daha iyi bir gelecek" hedefiyle Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik etmeyi hedefleyen Vodafone'un bu yıl ilk kez düzenlediği "Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi" Haliç Kongre Merkezi'nde başladı.

"Yarına hoş geldiniz" temasıyla düzenlenen ve "Gelecek Burada", "Keşfedin", "Yarını Tasarlayın" ve "Fark Yaratın" ana başlıkları altında 13 farklı oturumda 18 konuşmacıyı ağırlayan zirvede hayatın her alanında dijitalleşmenin etkileri ele alınıyor. 3 bini aşkın davetlinin katılımıyla başlayan zirve ile birey ve kurumların dijitalleşmede yeni trendlerle tanışarak geleceğin dünyasına bugünden hazırlanmaları hedefleniyor.

Mercan Dede'nin hazırladığı hologram şovu ile başlayan zirvenin açılış konuşmasını yapan Gökhan Öğüt, "Tıpkı Mercan Dede'nin dediği gibi, nasıl tasavvuf onun için zaman ve mekandan bağımsız ise biz de bugün sizlerle zamandan ve mekandan bağımsız olarak geleceği bize bugünden yaşatan dijital teknolojileri konuşmak istiyoruz" dedi.

Kendisinin dijital doğan nesilden olmadığını dile getiren Öğüt, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu nedenle, genişbant internet erişiminin, dijitalleşmenin yaşantımızı nasıl değiştirdiğini yakından biliyor ve değerini anlıyorum. Bugün Türkiye'de hayatında daha önce hiç teknoloji kullanmamış binlerce çiftçimiz tarlasını evinde oturduğu yerden sulayabiliyor. Dijitalleşme ile artık ülkemizde binlerce kadın ekonomik hayata kolayca katılabiliyor. Artık, sağlıktan bankacılığa, tarımdan hizmete, her sektörde dijitalleşme yaşamı ve iş yapış şekillerini değiştiriyor."

Dijitalleşme vizyonları doğrultusunda Kasım 2013'te Dijital Dönüşüm Hareketi'ni ilan ettiklerini anımsatan, misyonlarını "Dünyanın en ileri genişbant teknolojileri ile Türkiye'de herkese daha iyi bir gelecek için ilham vermek olarak" belirlediklerini ifade eden Öğüt, bu amaçla, özellikle hem sabit hem de mobil genişbant yatırımlarını artırdıklarını söyledi.

Şu ana kadar yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi veren Öğüt, "İşte bu çalışmalardan esinlenerek, biz de bu yıl ilk kez bu zirveyi düzenliyoruz. Bugün burada sizlerle Türkiye'de dijitalleşme diyaloğunu başlatmak istiyoruz. Vodafone olarak, geleceği bugünden yaşamaya ve yaşatmaya devam edeceğiz" dedi.

- 300 bin eksik

Zirve kapsamında Gökhan Öğüt'ün moderatörlüğünde düzenlenen "Türkiye'de Dijitalleşme Oturumu-Türk İş Dünyası" oturumunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran-Symes, Doğan Tv Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay dijitalleşme ve getirdiği dönüşümü konuştu.

TİM Başkanı Büyükekşi, Vodafone organizasyonunun Türkiye'nin geleceği için çok önemli olduğuna işaret ederek, 2023 hedeflerine değinerek, bu hedefler kapsamında şu günlerde 50 milyar dolar hizmet ihracatının 2023 yılında 150 milyar dolara çıkarılmasının amaçlandığından bahsetti.

Büyükekşi, ihracatın artırılmasının geleneksel metodlarla başarılamayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bunu başarabilmemiz için yeni ekonomiye odaklanmamız lazım. Katmadeğeri artırmamız gerekiyor, bunun yollarından biri de rekabetçilik. İhracatçılar rekabeti yurtdışında yapıyor, bunu yaparken de en önemli konu rakiplerin bir adım önünde olmak. Dijitalleşme de bunun en önemli ayaklarından biri. Çünkü rakiplere baktığımızda bu kapsamda artık dünyada yeni bir olgu var. Geleneksel metod ve eski uygulamalarla firmalarımız artık dünyada öne geçemezler. Burada mutlaka dijitalleşme ile ilgili kendilerine hedef belirlemeleri lazım, her sektörde dijitalleşme mümkün."

Konuşmasında 2 gün önce Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile yaptığı sohbete değinen Büyükekşi, "Türkiye'nin yazılım sektöründe 300 bin eksiği var. Öneri şu oldu, İŞ-KUR ile bir çalışma yapıp, üniversite mezunu gençlere 1 yıllık bir dijital okuryazarlık eğitimi vererek, bu ihtiyacı karşılama hedefi var" dedi.

Mehmet Büyükekşi, ODTÜ Teknopark ve Türk Ekonomi Bankası ile geçen ay Silikon Vadisi'nde açtıkları ofisi anımsatarak, "2020 yılına kadar Türkiye'den, ODTÜ Teknopark'tan 1 milyar dolarlık bir şirket çıkarma hedefi koyduk, bunu inşallah dijitalleşme ile başaracağız" diye konuştu.

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes da TÜSİAD'ın dünyadaki dijital ekonomi etrafındaki tüm gelişmeleri takip eden bir çalışması olduğunu belirterek, çalışmaları 9 ana tema altında topladıklarını, bunların ortasına da dijital ekonomiyi koyduklarını söyledi.

Symes, bilgi ekonomisine dönüşümün çok hızlı şekilde devam ettiğine işaret ederek, "Geçtiğimiz hafta Bilkent Üniversitesi ile Bilgi Ekonomisi Forumu kurduk. Burada son derece değerli çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Hem kamuoyunda hem üyelerimizde hem de Türkiye genelinde iş dünyasında dijital dönüşümü ve bunun çok önemli bir ayağı olan büyük datanın analizine odaklı çalışacağız" diye konuştu.

Kaynak: AA