Ölümcül HA Hastası Kadın Üçüzlerinden Vazgeçmiyor

Hereditör Anjiödem (HA) hastalığıyla mücadele eden Elif Demir, yaşadığı şişlik ataklarına ve ölüm riskine karşın üçüz bebek dünyaya getirmeye hazırlanıyor.

Elif Demir'in (31) ellerinde ve ayaklarında 3,5 yaşından itibaren geçici şişlikler oluşmaya başladı. Şişliklere karın ağrısı da eşlik etmeye başlayınca haftada bir kez hastaneye kaldırılan Elif Demir'in rahatsızlığı bir türlü belirlenemedi, Demir, ailevi Akdeniz Ateşi gibi yanlış teşhislerle sonuç vermeyen tedaviler gördü.

Şişlik ve ağrıların tekrarlamasının yanında 20 yaşında nefes alamamaya da başlayan Demir, kaldırıldığı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, nadir rastlanan ve ölümcül olabilen, karaciğerde bulunan bir proteindeki sorun nedeniyle ortaya çıkan Hereditör Anjiödem (HA) hastası olduğunu öğrendi.

Elif Demir'in doğru ilaç tedavisiyle şikayetleri zamanla azalmaya başladıysa da ataklardan kurtulamadı.

- İdeallerinden vazgeçmedi

Sağlık durumunun hedeflerini engellemesine izin vermeyen Elif Demir, doktorların olumsuz görüşüne karşın Manisa Celal Bayar Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü'nü kazandı ve eğitimini tamamladı.

"Okulda tanıştığı aşkıyla dünya evine girdiğini" söyleyen Demir, bir süre sonra ikinci hayali "annelik" duygusunu tadabilmek için daha zorlu bir tedavi sürecine başladı.

Aşılama yöntemiyle üçüzlere hamile kalan Elif Demir'in sağlık durumu gebelikle kötüleşti, atakları haftada üçe çıktı. Demir, bunun üzerine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatırıldı.

Demir, klinikte ikisi erkek, biri kız bebekleri ve kendi sağlığı için mücadele etmeye başladı.

- "Risk var diye vazgeçmedim"

Hamileliğinin 21. haftasında bulunan Elif Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en büyük sıkıntısının eşiyle yaşadığı Balıkesir'de HA ilacını tedarik etmek olduğunu anlattı. Sıklaşan şişlik ataklarının fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olduğunu söyleyen Demir, şöyle konuştu:

"Haftada üç kez atak geçiriyorum. Gebelikten önce kullandığım ilaçlar yetersiz geldi. Her gece uyanıp şişliklerim var mı, karın ağrım var mı? diye kontrol ediyorum. Düşük riski olduğunu biliyorum. Nefes yolu tıkanması da yaşayabilirim. Bebekler için de benim için de riskli bir süreç. Bazı doktorlar bu riskler nedeniyle hamilelikten vazgeçirme çabasında oldular. Şu an tek hayalim hamileliğimi sağlıkla tamamlamak. Sonrasıyla ilgili hayal kurmuyorum. Onları kucağıma almak istiyorum."

- Tıp literatürüne girebilir

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Herediter Anjioödem Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Elif Demir'in hamileliğinin ilk döneminde artan şişlik atakları nedeniyle zor günler geçirdiğini anlattı.

Gebelikte bir de operasyon geçiren Demir'in üçüz bebek dünyaya getirecek ilk HA hastası olabileceğini belirtti. Gökmen, "Üçlü doğum yapmış bir olgunun daha bulunduğunu sanmıyorum. Her bir bebek de yüzde 50 risk taşıyor. Biz hastamızın ve bebeklerin sağlığı için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA