Lübnanlı Şii Merci Emin Açıklaması

Lübnanlı din adamı ve Şii merci Seyyid Ali el-Emin, Şiilerin İran'la bir bağının olmadığını söyledi.

Lübnanlı Şii Merci Emin Açıklaması
AA muhabirine konuşan Emin, İran devriminden sonra bazı Arap ülkelerinde ortaya çıkan Şii partilerin tüm Şiileri temsil etmediğini belirtti.

İran'la kültürel, siyasi ve ideolojik bağları olan ve geçmişte İsrail işgali bugün ise bölgede yaşanan krizler sebebiyle İran'ın askeri kanadı haline gelen Hizbullah'ın bu partilerden biri olduğunu belirten Emin, şöyle konuştu:

"Hizbullah, Lübnan'daki Şiileri temsil etmiyor, hiç bir parti, mezhep ya da halkı temsil etmesi de söz konusu değil. Şiilerin İran'la hiç bir bağı yok, onlar kendi toplumlarının bir parçasıdır ve bağlılıkları da bu ülkeleredir."

Emin, Hizbullah'ın Lübnan'da güçlenmesinin devletin toprakları üzerinde kontrolü sağlayamaması, partinin silahının olması ve devletin pek çok kademesinde hakim olmasından kaynaklandığını savundu.

Mutedil ve Hizbullah'ın gittiği yoldan gitmeyen Şiilerin silahları olmadığı için güçsüz kaldıklarını belirten Emin, "Dünyadaki tüm Şiileri sırf mezhebi ilişkisi nedeniyle İran'la bağlantılandırmak insaflı olmaz" dedi.

- "Arap rejimlerinden destek görmüyoruz"

Emin, Şiilerin Hizbullah tarafından temsil edilmesi olgusunun Arap rejimlerinin takındıkları tavır sonucu yerleştiğini kaydederek "Bunun en güzel örneğini Lübnan oluşturuyor. Bu rejimler sadece Hizbullah ve Emel Hareketi'ne ziyarette bulunuyor, hizmet ve desteklerini onlara yapıyorlar. Bu ülkelerin Lübnan'daki büyükelçileri bu iki partinin dışındakileri ziyaret dahi etmiyor" diye konuştu.

Emin, 1980'lerden bu yana İran'ın vizyonuyla ters düştüklerini ve sınır ötesinden gelecek direktiflere ihtiyaçları olmadığını defalarca açıklamalarına rağmen, şu ana kadar ne Lübnan'dan ne diğer Arap ülkelerinden bu konuda destek görmediklerini dile getirdi.

Müslüman Kardeşler'in (İhvan) İslam dünyasındaki en büyük İslami partilerden biri olmasına rağmen ne Mısır ne de dünyanın başka bir yerinde Sünniliği temsil iddiasında bulunmadığını hatırlatan Emin, Hizbullah'ın da Şiilikle ilgili böyle bir iddiada bulunmaması gerektiğini söyledi.

Bölgedeki İslam ülkelerini Müslümanlar arasındaki korkuları gidermek için çalışmaya çağıran Emin, Türkiye ve İran'ın tüm İslam alemine olumsuz etkisi olacak mücadeleleri sona erdirmeye muktedir olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA