Deniz Feneri E.V. Bağlantılı Davada Karar

Almanya'daki Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturmaya ilişkin aralarında Zahid Akman'ın da bulunduğu 20 sanığın yargılandığı davada, beraat ve zaman aşımı dolayısıyla davanın düşürülmesi kararları verildi.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 13. duruşmaya, sanıklar Zahid Akman, Gökhan Gürbüz, Ömer Zahit Karaman, Aykut Zahit Akman, Mehmet Gürhan, İsmail Karahan, Firdevsi Ermiş, Erdoğan Kara, İzzet Kurum, Ahmet Coşar ve Ali Solak katıldı.

Deniz Feneri Derneği Almanya İflas Müdürlüğü avukatı Mehmet Doğan da duruşmada müdahil olarak hazır bulundu.

Duruşmada davanın karara bağlanacağı belirtilerek, sanıklara son sözleri soruldu.

Sırasıyla konuşan sanıklar, suçsuz olduklarını belirterek beraatlerini talep etti.

- Karar

Mahkeme heyeti, karar vermek üzere duruşmaya bir süre ara verdi.

Heyet, öğleden sonra tekrar başlayan duruşmada, Zahid Akman'ın, "güveni kötüye kullanma" ve "özel belgede sahtecilik", Harun Kapıyoldaş'ın ''güveni kötüye kullanma'' ve Mehmet Sıddık Balıkçı'nın ''güveni kötüye kullanma'' suçlarından yargılandıkları davanın zaman aşımı nedeniyle düşmesine karar verdiğini açıkladı.

Sanıklar, Zekeriya Karaman, "güveni kötüye kullanma" ve "özel belgede sahtecilik", Ahmet Coşar, "güveni kötüye kullanma" Ali Solak, "güveni kötüye kullanma" ve "özel belgede sahtecilik", Erdoğan Kara, ''özel belgede sahtecilik'' ve ''güveni kötüye kullanma'', Gökhan Gürbüz; ''güveni kötüye kullanma'', Hakkı Sadal, ''güveni kötüye kullanma'', İsmail Karahan, ''güveni kötüye kullanma'' ve ''özel belgede sahtecilik'', İzzet Kurum, ''güveni kötüye kullanma'', Mehmet Gürhan, ''özel belgede sahtecilik'', Mehmet Taşkan, "güveni kötüye kullanma'', Mustafa Çelik, ''güveni kötüye kullanma'', Muzaffer Şafak, ''güveni kötüye kullanma'', Nurgül Gürhan, ''güveni kötüye kullanma'' ve ''özel belgede sahtecilik'', Ömer Zahid Karaman, ''güveni kötüye kullanma'' ve Seyyar Kutun, ''güveni kötüye kullanma'' suçlarından beraat etti.

Yargılanan Mehmet Gürhan'ın ise ''güveni kötüye kullanma'' suçundan yargılandığı davanın zaman aşımından düşmesine, ''özel belgede sahtecilik'' suçundan beraat etmesine karar verildi.

Aynı şekilde Bedrettin Bülent Bilgin'in, "güveni kötüye kullanma" suçundan yargılandığı davanın zaman aşımı dolayısıyla düşürülmesine, ''özel belgede sahtecilik'' suçundan ise beraat etmesine hükmedildi.

Firdevsi Ermiş'in ''güveni kötüye kullanma'' suçundan yargılandığı dava zaman aşımı dolayısıyla düştü. Ermiş, ''özel belgede sahtecilik'' suçundan da beraat etti.

- Davanın geçmişi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 20 sanığa "özel belgede sahtecilik", "kamu görevlisinin sahtecilik suçuna iştiraki" ve "güveni kötüye kullanma" suçlamaları yöneltilmiş, 25 şüpheli hakkında ise "ek takipsizlik kararı" verilmişti.

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame, suçlama konusu eylemlere ilişkin yargılama yerinin İstanbul olduğu gerekçesiyle İstanbul'a gönderilmiş, dosyaya bakmakla görevlendirilen İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi de Ankara Ağır Ceza Mahkemesinin "yetkisizlik" kararını yerinde bularak, davanın kendi mahkemelerinde görülmesine karar vermişti.

Kaynak: AA