Ak Portföy'den Yeni Bir Varlık Sınıfı 'Gayrimenkul Yatırım Fonları'

Ak Portföy Genel Müdürü Alp Keler, "Gayrimenkul yatırım fonlarının birkaç yılda 10 milyar TL'ye ulaşması beklediğimiz bir olasılık" dedi.

"Bir Yıldız Doğuyor - Yepyeni bir varlık sınıfı: Gayrimenkul yatırım fonları" toplantısı gayrimenkul ve finans sektörü temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Keler, açılış konuşmasında, gayrimenkulün bir varlık sınıfı olarak Türkiye'de oldukça talep görmesine karşın, buna dayalı finansal ürünlerin yeterli olmadığını söyledi. Gayrimenkulün tıpkı altın gibi hane halkınının yatırım geleneğinin önemli bir parçası olduğuna dikkati çeken Keler, ancak her enstrümanda olduğu gibi gayrimenkule yatırım yapmanın da ciddi bir uzmanlık gerektirdiğini belirtti.

Portföy yönetim şirketlerinin yatırım tecrübesi ile gayrimenkul sektörünün fırsatlarını birleştiren yepyeni bir varlık sınıfının geldiğini dile getiren Keler, toplantıya "Bir yıldız doğuyor" başlığı vermelerinin ana nedenlerinden birinin de bu olduğunu kaydetti.

Keler, "Gayrimenkul yatırım fonlarının birkaç yılda 10 milyar TL'ye ulaşması beklediğimiz bir olasılık" dedi.

Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Tevfik Kınık da Yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun yürürlüğe girmesi sonrası İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi kapsamında dünya piyasalarında yer alan finansal enstrümanların Türkiye'de yatırımcıların ve ihraççıların kullanımına sunulduğunu aktardı.

Gayrimenkul yatırım fonlarının uluslararası yatırımcılar da dahil birçok farklı kesimden yatırımcılar için cazip bir yatırım alternatifi olduğunu belirten Kınık, portföy yönetim sektöründe yeni düzenlemelerin yürürlüğe girmesi sonrası yakalanan ivmenin artarak sermaye piyasalarının büyümesine önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş ise, gayrimenkul pazarı yeniden şekillendiğini ifade ederek, "Yatırım yapılan sektörüler içinde gayrimenkulün payının artmakta olduğunu görüyoruz. Türkiye gayrimenkul pazarında aktif olan yabancı şirketlerin yatırımlara devam etmelerinin yanı sıra, merkezi ve Doğu Avrupa'nın önde gelen ticari gayrimenkul geliştiricisi yatırımcıların pazara giriş yapıyor olması da söz konusu gelişime örnek olarak gösterilebilir" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Başkanı Bekir Yener Yıldırım ise gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul piyasasında profesyonelliği artıracağını söyledi.

Bu fonlarla kurumsal yatırımcıların riski dağıtabileceği alternatif bir araca sahip olacaklarını kaydeden Yıldırım, bireysel yatırımcıların ise vergi avantajından da yararlanarak çok büyük gayrimenkullere küçük tutarlarla yatırım yapabileceklerini belirtti.

Kaynak: AA