AK Parti Milletvekili Recai Berber Turgutlu'da Tarımı Konuştu

AK Parti Manisa Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyon Başkanı Recai Berber, Manisa’da 700 milyonluk bir proje ile basınçlı sulama sistemine geçişin sağlanacağını belirtti.

AK Parti Milletvekili Recai Berber Turgutlu'da Tarımı Konuştu
AK Parti Manisa Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyon Başkanı Recai Berber, seçim çalışmalarını Turgutlu ilçesinden devam ettirdi. Berber’e ziyaretlerinde, Turgutlu AK Parti İlçe Başkanı Mürşit Gedizli, Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, Turgutlu Belediyesi eski başkanı Serhat Orhan, AK Parti Turgutlu ilçe yönetim kurulu üyeleri de yer aldı. Recai Berber, yaptığı ziyaretlerinde Turgutlu’da bulunan Çaldağı Nikel Madeni ile ilgili de açıklama yaptı. Berber, "Manisa’ya geldiğimizde her zaman ifade ettiğimiz bir konu var o da Çaldağı. Gediz Havzası dünyanın en önemli tarım havzasıdır. Buralar bizim için altın değerindedir, ben bunu 6 yıl öncede söyledim. Bu teknolojiyle bu üretimin burada yapılamayacağını ifade ettim. Biz ovamız mı yoksa maden mi konusunda tercih yapmak durumunda kalırsak ovamızı ve tarımsal ürünlerimizi tercih edeceğiz, bunları çok önceden söyledik" dedi.

700 MİLYONLUK PROJE

AK Parti Milletvekili Recai Berber, Manisa’da 700 milyonluk bir proje ile basınçlı sulama sistemine geçişin sağlanacağını belirterek, "Biz Manisa’daki tüm ziraat odası başkanlarından ve yönetiminden gerekli bilgileri alarak çalışmalarımıza yön veriyoruz. Manisa belki de Türkiye’nin en önemli tarım şehri, her çeşit ürün burada yetişebiliyor. Çiftçilik ve ziraat konusunda İlçe tarım müdürlükleri ve ziraat odaları en önemli iş ortağımızdır. Biz önümüzdeki dönem Manisa’nın tarımsal faaliyetlerini daha da ileriye taşıyacağız. Biz DSİ olarak Manisa’da 130 bin dekar alanı basınçlı su ile buluşturduk. Şuanda Gördes Barajı vasıtasıyla 200 bin dekara ulaşacak. 450-500 bin dekar alan için basınçlı su projeleri devam ediyor. Ama önümüzdeki dönemdeki esas hedefimiz Manisa ovasının tamamını yani 1,5 milyon dekar araziyi basınçlı su ile buluşturmaktır. Sondaja, yer altı suyuna, açıkta kanala gerek kalmayacak. Manisa’ya yapılacak bu proje GAP kadar önemli bir proje. Bu projenin DSİ tarafından fizibilitesi yapıldı ve yaklaşık 700 Milyonluk bir proje ama biz bunu yap işlet devret modeliyle yaptığımızda daha da aşağıya çekeceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Berber, konuşmalarını şöyle sürdürdü:

"Şuanda yüzde 50 civarında TARSİM’li var. Biz bu oranı seneye yüzde 70-75’e çekmek istiyoruz. Bu oran yüzde 60’idi; ancak TARSİM’in geçmişte hataları olduğu için bu oranda gerileme oldu. Bende TARSİM’li değilim, benimde küçük bir kiraz bahçem var. ’TARSİM sigortan var mı?’ dersen yok. TARSİM bana yüzde 40 istisna yani zararın sadece yüzde 60’ını ödüyorum derse bunu kimse yaptırmaz. TARSİM’in kapsamını Manisa’da yüzde 90’lara çıkarmamız lazım. O zaman Allah yine vermesin; ama ne sıkıntı gelirse gelsin ürün kaldırmış gibi çiftimiz parasını alacak. Biz çiftçiliği köydeki gariban vatandaşın yaptığı bir iş olarak görmüyoruz, bu başlı başına bir sektör. Ayrıca yaşanan don olayla ilgili çiftçilerimizin sadece borçlarını ertelemiyoruz, borcu olmasına rağmen yeni kredide 18 ay vade imkanı getiriyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA