'Türkiye Enerjide Coğrafi Avantaja Sahip'

Turcas Petrol CEO'su Batu Aksoy, Türkiye'nin coğrafi konumu gereği enerji kaynakları açısından önemli avantajlara sahip olduğunu ve bölgedeki enerji projelerinin, ülke için önemli fırsatlar oluşturduğunu söyledi.

Bölgedeki enerji gelişmelerini AA muhabirine değerlendiren Aksoy, "Doğu Akdeniz ve Kuzey Irak'taki kaynaklar, Şah Deniz 2 Projesi ve Rusya'nın Türkiye üzerinden daha fazla doğalgaz akışı yapmak istemesi, Türkiye için bir fırsattır. Dolayısıyla, kaynakları çeşitlendirmek Türkiye için önemli olacaktır. Yeni anlaşmalar, ülkelere karşılıklı fayda sağlayacaktır" dedi.

Aksoy, Türkiye'nin çevresinde yeni doğal kaynaklar keşfedildiğine dikkati çekerek, doğalgaz kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve artırılması gerektiğini belirtti.

Rus enerji şirketi Gazprom'un yürüttüğü Türk Akımı Projesi'nin önemine işaret eden Batu Aksoy, "Gazprom'un açıklamasında belirttiği gibi proje, Aralık 2016'da bitebilir mi bilemiyorum. Önemli olan niyet ve finansal kaynakların olması. Türkiye'nin, doğalgaz kaynaklarını hem çeşitlendirmesi hem de arttırması gerekiyor. Doğalgazda kaynak çeşitliliği Türkiye için önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Aksoy, Türkiye'nin transit ülke ve enerji merkezi pozisyonunu kuvvetlendirmesi gerektiğini belirterek, Türk Akımı'nın, buna fırsat tanıyacak önemli bir proje olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin imzaladığı doğalgaz anlaşmalarından gelen toplam gaz miktarının, 51,8 milyar metreküp olduğunu kaydeden Aksoy, geçen senenin sonunda Türkiye'nin 49 milyar metreküp gaz tükettiğini, bu sene ise 51 milyar metreküp tüketimin beklendiğini aktardı.

Bu miktarların önemine vurgu yapan Aksoy, "Yeni kaynakları Türkiye'ye getirmeli ya da halihazırdaki kaynaklardan gelen doğalgaz akışını artırmanın yöntemlerini bulmalıyız. Önümüzdeki süreçte iklimsel koşullar önemli rol oynayacak. Enerji depolamasına da artık Türkiye çözüm üretmeli. Çünkü Türkiye'nin doğalgaz tüketimi, yaz ve kış dönemlerinde büyük farklılık gösteriyor. Türkiye'de pik dönemlerde arzda sıkıntı yaşanıyor ve talepte yükselme söz konusu oluyor. Zaten yaz dönemlerinde pek sıkıntı yaşamıyoruz. Depolama projeleri geliştirip bu durumu çözebilirsek Türkiye için de faydalı olacaktır" önerilerinde bulundu.

Aksoy, kısa dönemde tüketimi daha dikkatli yapmaktan ve enerji kaynaklarını artırmaktan daha hızlı çözümlerin bulunmadığını belirterek, "Kuzey Irak ve Doğu Akdeniz'de yapılan keşifler ve bu bölgelerde ilişkilerin geliştirilmesi, Türkiye'ye 2-3 sene gibi kısa dönemlerde yeni kaynakların getirilmesi için en gerçekçi projelerdir" dedi.

Kaynak: AA