Miliband'den Kardeşine Seçim Eleştirisi

İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı ve İşçi Partisi'nin eski genel başkanı Ed Miliband'in ağabeyi David Miliband, "seçmenlerin İşçi Partisi'nin önerdiklerini istemediğini ve İşçi Partisi için yıkıcı bir genel seçim sonucu yaşandığını" söyledi.

2013 yılından bu yana New York'ta bulunan yardım kuruluşu Uluslararası Kurtarma Komitesi'nin üst yöneticiliğini yapan 49 yaşındaki David Miliband, kardeşi Ed Miliband'in geçen hafta Birleşik Krallık'ta yapılan genel seçimdeki başarısızlığına ilişkin İngiliz yayın kurumu BBC'ye konuştu.

Seçim sonucunun ardından İşçi Partisi'nin lideri olmak için Londra'ya döneceği yönünde İngiliz basınında hakkında çeşitli haberlerin yer aldığı David Miliband, bu iddiaları yalanladı.

"Bu genel seçim sonucu İşçi Partisi ve destekçileri için yıkıcı olmuştur" diyen Miliband, seçmenleri suçlamanın anlamsız olduğunu, seçmenlerin İşçi Partisi'nin önerdiklerini istemediğinin ortaya çıktığını kaydetti.

- "Biz ömür boyu kardeşiz"

2010'da Gordon Brown'un, 2015'te ise Ed Miliband'in İşçi Partisi'nin prensiplerinden geriye gidildiğine dair bir izlenime neden olduklarını belirten David Miliband, İşçi Partisi'nin lideri olmak için Londra'ya dönüp dönmeyeceği sorusuna şu yanıtı verdi:

"Ben liderlik yarışında aday değilim. New York'tayım, küresel bir yardım kuruluşunu yönetiyorum. İngiltere'deki arkadaşlarımızın dinamik ve ilerici bir siyaseti benimsemelerini umuyorum. Belki de buna katkım olabilir çünkü ortada benim ve Ed'in karışmadığı bir pembe dizi olmayacaktır. Birleşik Krallık ve İşçi Partisi için tutkum tabii ki bitmedi ama artık burada, New York'ta başka bir işin başındayım."

Miliband, "Seçim sonucundan bu yana kardeşiniz Ed ile konuştunuz mu?" sorusunu ise "Temas halinde olduğumuzu söylemekten mutluluk duyuyorum. Ed'e yönelik saldırıların birçoğu haksız ve Ed bunlarla cesurca baş etti. Biz ömür boyu kardeşiz" diyerek yanıtladı.

- Sonbahara kadar İşçi Partisi lidersiz

Birleşik Krallık'ta geçen hafta yapılan genel seçimde 232 milletvekili çıkararak bir önceki genel seçime göre oy kaybeden İşçi Partisi Genel Başkanı Ed Miliband görevinden istifa etmişti. Miliband seçim yenilgisinin ardından dün ailesiyle İspanya'nın İbiza Adası'na tatile gitmişti. İşçi Partisi'nin milletvekili sayısını kaybetmesinde ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) İskoçya'da yakaladığı başarının büyük etkisi oldu.

2010 yılının Eylül ayında yapılan genel kurulda Ed Miliband, ağabeyi ve eski Dışişleri Bakanı David Miliband ile genel başkanlık için yarışmıştı. Sendikaların desteğini arkasına alan ve ağabeyini çok az farkla geride bırakan Ed Miliband, 40 yaşında genel başkanlık koltuğuna oturmuş ve parti tarihinin "en genç genel başkanı" olmuştu.

İşçi Partisi'ne, sonbahardaki genel kuruluna kadar başkan yardımcısı Harriet Harman vekalet edecek. Andy Burnham, Yvette Cooper ve Chuka Umunna gibi kişilerin isimleri genel başkanlık için geçiyor.

Kaynak: AA