Fransız Sanatçıdan Müze Çatısında 'Sıradışı'Sergi

Fransız sanatçı Pierre Huyghe, New York'taki Metropolitan Müzesi'nin çatısı için jeolojik kazıyı hatırlatan provokatif bir enstalasyon çalışması gerçekleştirdi.

Fransız Sanatçıdan Müze Çatısında 'Sıradışı'Sergi
Sanatçı Huyghe, Metropolitan Müzesi'nin çatışında bulunan "Iris ve B Gerald Cantor Roof Garden" bölümünde Central Park ve New York şehir manzarasının olduğu alandaki enstalasyon çalışmasında doğal ve ilkel unsurları kullanarak, şekle ve gösteriye odaklanırken, 20 granit yer döşeme parçasını yerinden çıkararak jeolojik kazıyı hatırlatan bir çalışmaya imza attı.

Metropolitan Müzesi'nin Modern ve Çağdaş Sanat Bölümü Başkanı Sheena Wagstaff, sergiyle ilgili yaptığı açıklamada, yıllarca provokatif ve düşündürücü yüzleşmeleriyle tanınan sanatçı Huyghe'nin insan, hayvan, bitki, mineral ve makina arasındaki şaşırtıcı değişkenlikleri keşfeden sanat ve sergileriyle insanları düşünmeye zorlayan kışkırtıcı yüzleşmeler gerçekleştirdiğini ifade etti.

Sanatçı Huyghe ise eseriyle ilgili açıklamasında, "Ben daha çok, insanların aşağıya bakmalarını ve detaylara odaklanmalarını istedim" ifadesini kullanırken, müzenin Çağdaş ve Modern Sanat kuratör yardımcılarından Ian Alteveer de Fransız sanatçının eserleriyle ilgili, "Pierre'in düzenleme etkinlikleri, çoğunlukla bizim dünyayla ve ritimleriyle ilişki kurduğumuz karmaşık ve çelişkili yolları keşfediyor" açıklamasında bulundu.

Huyghe'in müzedeki enstalasyon çalışmasında, tabandaki düzenlemeler dışındaki dikkat çekici eserini ise New York ve Central Park manzarası bulunan büyük bir akvaryum oluşturuyor. Akvaryumda yuvarlak bir kaya parçasıyla birlikte değişime uğramamış bir kaç canlı ilkel dönem solucanı ve küçük kurbağa karidesi bulunuyor. Akvaryumun içindeki görüntü kademeli bir şekilde kaybolurken, akvaryum büyük bir cam kütlesi haline dönüşüyor ve ardından kendiliğinden tekrar içi görünür hale geliyor.

Serginin bulunduğu yerde daha önce Dan Graham, Jeff Koons, Dough ve Mike Starn'un esleri yer almıştı.

- Ziyaretçi güvenliği

Sergide, bir ziyaretçi sökülen granitlere takılıp düşerken, dakikalarca yerde kaldı. Ziyaretçiye anında sergideki görevliler tarafından buz tedavisi yapılırken, daha sonra ziyaretçi için tedbir amaçlı sağlık ekipleri çağrıldı.

Huyghe'nin Metropolitan Müzesi için gerçekleştirdiği enstalasyonunun yer aldığı serginin, henüz halkın ziyaretinde açılmadan sınırlı sayıda bir ziyaretçi için gerçekleştirilen gösteriminde davetlilerden birinin granit kalıplara takılarak düşmesi, serginin açıldıktan sonraki dönemde ziyaretçilerin güvenliği konusunda soru işaretlerine neden oldu.

Son 25 yıldır farklı tekniklerde ritualistik durumlar ve sürükleyici yüzleşmeleri bulunan sanatçının sergisi, 1 Kasım'a kadar açık kalacak.

Kaynak: AA