Filistin'de 2014 Yılı İnsan Hakları Raporu

Filistin'de insan hakları açısından 2014'ün en kötü yıl olduğu bildirildi.

Filistin İnsan Hakları Bağımsız Komisyonu (ICHR) Genel Komiseri Ahmed Harb, Ramallah'ta düzenlediği basın toplantısında, kurumun hazırladığı yıllık insan hakları raporu sonuçları hakkında bilgi verdi.

"Filistin'de insan hakları açısından 2014, son 4 yılın en kötüsü oldu" diyen Harb, en büyük hak ihlali sıralamasında ilk sırayı İsrail'in geçen yaz Gazze Şeridi'ne düzenlediği 51 gün süren saldırıların yer aldığını söyledi.

Söz konusu saldırıların bölgenin alt yapısını yıktığına, binlerce Filistinlinin ölümüne yahut yaralanmasına neden olduğuna ve geride tam anlamıyla bir felaket bölgesi bıraktığına işaret eden Harb, yetkililerin ise hala Filistin'deki fiili bölünmüşlük durumu nedeniyle yükümlülüklerini yerine getirmekten aciz olduğunu ifade etti.

Harb, ikinci olarak ise Hamas ve Fetih hareketleri arasında varılan uzlaşıya rağmen yaşanan aksaklıkları dile getirdi ve hala yürütmenin yargıya hükmettiğini belirterek, "Batı Şeria ve Gazze'de keyfi gözaltılar sanki bölünmenin ilk yıllarıymış gibi devam ediyor" diye konuştu.

Yüzde 54'ü Gazze Şeridi'nden yüzde 46'sı da Batı Şeria'dan olmak üzere keyfi gözaltılar, alıkoymalar, yasal dayanak olmadan gerçekleştirilen aramalar hakkında 3 bin şikayet alındığı belirtilen raporda, emniyet birimlerinde yapılan işkenceye yönelik ise Gazze Şeridi'nden 600, Batı Şeria'dan da 144 şikayet alındığı aktarıldı.

Filistin eski Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın kararı ile 1993'te kurulan Filistin İnsan Hakları Bağımsız Komisyonu, idari ve mali özerkliğe sahip bir kurum olarak hizmet veriyor.

Kaynak: AA