Arıcak'ta Ters Lale Şenliği Düzenlendi

Elazığ’ın ters lalesi ile bilinen Arıcak ilçesinde 6. Ters Lale Festivali düzenlendi.

Arıcak'ta Ters Lale Şenliği Düzenlendi
Arıcak ilçesi meydanında düzenlenen festivale Elazığ Vali Yardımcısı Zekeriya Göker, Arıcak Belediye Başkanı Ferit Yıldırım, siyasi parti temsilcileri, Erimli Belediye Başkanı Hacı İbrahim Yıldız, Üçocak Belediye Başkanı Yılmaz Yegül ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Arıcak Belediye Başkanı Ferit Yıldırım, “İlçemizin tanıtımına katkı sağlayacak sosyal kültürel ve ekonomik hayatımıza hareketlilik kazandıracak olan Arıcak ters lale festivalinde sizlerle birlikte olmanın gururunu ve onurunu yaşıyorum. Kısaca ters laleden bahsetmek gerekirse karların erimesiyle birlikte vadilerden başlayarak göğe baş kaldıran kardelenlerin zirvelere yolculuğunun sonunda adeta nöbet devri gibi doğayı süsleme görevini diğer çiçeklere devreden ağlayan gelinidir. Mart ayının ikinci haftasından itibaren vadiler yaylalar ve dağlar en tabi güzelliğiyle süslenir" dedi.

Ters lalenin ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanıldığını da aktaran Yıldırım, "Ters lale aynı zamanda parklarımız ve bahçelerimizin vazgeçilmez süsü olarak yerini almış bulunmaktadır. Dünyanın en nadide çiçeklerinden biridir. İlçemizde açık kırmızı koyu kırmızı ve sarı tonları olmak üzere üç ayrı renk tonu ile yetişmektedir. Her sabah ters lalelerden göz yaşı damlası gibi berrak su damlattığı için adını ağlayan lale de denmiştir. Ters lale güzelliği ve narinliğiyle çok sayıda hikayeye, şarkıya, türküye konu olmuştur. Ters lale genellikle boyu 60 ile 80 santimetre arasında değişmekte olup 1400 ve 1800 rakımlarda doğal olarak yetişmektedir" şeklinde konuştu.

Arıcak Kaymakamı Hasan Hüseyin Vural ise, ilçede 6’ıncısı düzenlenen ters lale festivalinde vatandaşlarla bir arada olmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Kaymakam Vural, "Daha güzel günlerde daha mutlu günlerde daha huzurlu günlerde hep birlikte bu güzel festivalin devam etmesini diliyorum. İlçemizde yetişen ters lale Arıcak için önemli bir modül. Arıcak’ın simgesi haline gelmiş ayrıca bunun daha da gelişmesi gerekiyor. İnşallah yapacağımız proje ile özel sektörle birlikte çalışarak ters lalenin üretimsel olarak soğanının yetiştirilmesine hem de daha çok görülür hale gelmesine çalışacağız. Bu çalışmamızla birlikte ilçemiz için önemli olan ters laleler gereken görünürlüğüne kavuşacaktır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından festivalde çeşitli etkinlikler düzenlenirken, çeşitli sanatçılar tarafından konserler de verildi.

Kaynak: İHA