Fındıkta Korkulan Olmadı, Çiftçinin Yüzü Güldü

Türkiye'nin önemli ihraç ürünlerinin başında gelen fındığın bu yıl zirai dondan zarar görmemesi, çiftçinin yüzünü güldürdü.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl fındığın zirai dondan çok fazla etkilendiğini belirterek, "Bu yıl korktuğumuz başımıza gelmedi. Çok şükür Doğu Karadeniz'de geçen yıl yaşanan afet olmadı" dedi.

En çok nisan ayında etkili olan karın kendilerini korkuttuğuna işaret eden Cörüt, "Biz geçen yıl yaşanan zirai donun etkisini halen üzerimizden atamadık. Bu nedenle nisanda yağan kar, bütün üreticileri strese soktu ancak çok şükür korkulan olmadı" ifadesini kullandı.

Doğu Karadeniz'de 700-800 rakımdan yüksek bölgelerde kısmi olarak zirai don yaşandığını ancak orta ve sahil kesimde zirai donun olmadığını belirten Cörüt, "Fındığın büyük bölümü sahil ve orta kesimde. Yüksek rakımlı yerlerle oluşan kısmi don, rekolteyi çok etkilemeyecektir" diye konuştu.

Cörüt, bölge çiftçisinin, ürünün zarar görmemesinin sevincini yaşadığına dikkati çekerek, "Eğer korktuğumuz yeniden başımıza gelseydi, üreticilerimiz ve bölge ekonomisi açısından çok olumsuzluklar doğururdu" dedi.

Bundan sonraki süreçte üreticilerin bahçelerine iyi bakım yapmaları durumunda çok iyi bir rekoltenin beklendiğinin altını çizen Cörüt, "Üreticilerimiz bahçeleri dondan zarar görmedi diye bakım yapmayı ihmal etmesin. Daha fazla ürün almak istiyorlarsa bahçelerinin ilaçlaması ve gübrelemesine zamanında yapsınlar" dedi.

Cörüt, Batı Karadeniz'de ise hasarın Doğu Karadeniz'e oranla daha fazla olduğu yönde bilgilerinin olduğunu ancak genel anlamda fındıkta korkulanın olmadığını söyledi.

- Üreticilerin yüzü gülüyor

Perşembe ilçesinin Efirli Mahallesi'ndeki üreticilerden İsmail Kütük, bu yıl fındıkta zirai donun olmamasına çok sevindiklerini belirterek, "Özellikle nisanda yağan kar bizi çok korkuttu. Bu seneyi sorunsuz atlattık. İnşallah bundan sonra fındık herhangi bir afetten etkilenmez" dedi.

Aysel Türkyılmaz da tek geçim kaynakları olan fındığın zarar görmemesinden çok mutlu olduklarını ifade ederek, "Eğer don olsaydı bizi çok zor bir süreç bekleyecekti. Allah'a şükürler olsun, korktuğumuz olmadı. Geceleri uykumuz kaçıyordu. Artık daha rahat uyuyacağız" diye konuştu.

- Esnaf işlerinin açılmasını bekliyor

Ordu Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Adnan Keskin, geçen yıl don sonrası fındığın olmamasının kendilerini çok etkilediğini vurgulayarak, "İnşallah bu sezon fındık olursa işlerimiz açılacak. Vatandaş daldaki fındığına güvenerek daha fazla alışveriş yapacak. Düğünü olan daha fazla altın alabilecek. Bu açıdan baktığımızda biz de işlerimizin düzelmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Aydın Bostancıoğlu da, "Bütün esnafımızın gözü fındıktaydı. Çok şükür korkulan olmadı. Esnaf, geçen yıl fındık olmayınca adeta kan ağladı. Çoğu esnaf siftah yapamadan evine gitti. İnşallah yeni sezonla esnafımızın da işlerinin düzelmesini bekliyoruz" dedi.

Kaynak: AA