Bakanlık Yetkilileri Tarımsal Afet Bölgesinde İncelemede Bulundu

Isparta’da 23 Nisan gecesi meydana gelen zirai don afetiyle ilgili olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda yapılan toplantıların ardından Bakanlık yetkililerinden oluşan bir heyet, afetten etkilenen ilçelerde incelemelerde bulundu.

Bakanlık Yetkilileri Tarımsal Afet Bölgesinde İncelemede Bulundu
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bingöl, Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü, İl Müdürümüz Yener Yıldırım, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden Dr. Haydar Kurt, İlçe Müdürleri ve teknik personellerle birlikte Gelendost, Yalvaç, Senirkent, Uluborlu ve Atabey ilçelerinde zirai don afetine maruz kalan çiftçileri bahçelerinde ziyaret ederek uğranan zarar hakkında bilgiler aldı.

Heyet, afetten en çok etkilenen Uluborlu ilçesinde kiraz bahçeleri, Senirkent ilçesinde elma ve kiraz bahçesi, Yalvaç Aşağıkaşıkara köyünde kayısı bahçesi, Gelendost ilçesi Tozkan-Kaldırım mevkinde bazı elma bahçelerini ziyaret ederek yapılan tespit çalışmaları hakkında İl Müdürü Yener Yıldırım ve çiftçilerden bilgi aldı. Bakanlık yetkilileri daha sonra Isparta Valisi Vahdettin Özkan ile de görüştü.

MAĞDURİYET GİDERİLECEK

Çiftçilerin sorunlarını tek tek dinleyen Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bingöl, "Bakanımızın bizzat görevlendirmesiyle geçtiğimiz günlerde yaşanan zirai don afetini yerin de görmek ve incelemek için geldik. Bizler Isparta da yaşanan bu talihsiz afetten dolayı devlet olarak çiftçimizin yanında olmak istedik. Bu durumu yerinde inceleyerek, bir durum değerlendirmesinden sonra gerekli raporları hazırlayarak sizlerin de talepleriyle birlikte Bakanımıza sunarak mağduriyetlerinizin giderilmesi için elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz" dedi.

DON OLAYINA KARIŞ HİÇ SİGORTA YAPTIRILMAMIŞ

Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü ise, TARSİM’in bir sigorta şirketi değil devletin desteklediği resmi bir kuruluş olduğunu vurgulayarak, "İlimizde gördük ki neredeyse don olayına karşı hiç sigorta yaptırılmamış. Genellikle doluya karşı sigorta yaptırılmış durumda. Don olayından sonra da dolu sigortasının bir önemi kalmamıştır. Bizler daha kapsamlı sigortalama ve çiftçimizin mağduriyetlerini giderebilmek için daha da genişletme ve iyileştirme çalışmalarını sürdürüyoruz. Maalesef hazırlıksız yakalandığımız don olayından ders çıkararak üreticimizin sigorta yaptırma konusunda daha hassas davranmasını bekliyoruz. Şimdilik kredi borç erteleme yapılıyor ama buradaki incelemelerden sonra Bakanlığımıza sunacağımız rapor ile birlikte daha kapsamlı çalışmalar yapılacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Engürülü, don nedeniyle ürünü etkilenen dolu sigortası yaptırmış olan çiftçilerin, don olayından itibaren 10 gün içerisinde sigorta ekspertizine müracaat ederek dolu sigorta primlerini iptal ettirebileceklerini de söyledi.

Kaynak: İHA