Prof. Dr. Güler, Ölüm Sebebi İstatistiklerini Değerlendirdi

Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Niyazi Güler, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ölüm nedeni istatistiklerini değerlendirdi.

Prof. Dr. Güler, Ölüm Sebebi İstatistiklerini Değerlendirdi
Ölüm nedeni istatistiklerinde ilk sırada yer alan dolaşım sistemi hastalıkları içerisinde kalp ve damar rahatsızlıklarının önde geldiğini belirten Prof. Dr. Niyazi Güler, kalp ve damar hastalıklarının yüksek tansiyon, şeker, sigara içilmesi, hareketsiz yaşam ve kolesterole bağlı olduğunu ifade etti.


Özellikle Trakya bölgesinde ölüm sebepleri arasında dolaşım sistemi hastalıklarının oranın yüksek olduğunu belirten Namık Kemal Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Niyazi Güler, buna bağlı olarak da kalp ve damar hastalıklarının başta geldiğini ifade etti.

Kalp ve damar hastalıklarının sebepleri arasında yüksek tansiyon, diyabet ve hareketsiz yaşam olduğunu belirten Prof. Dr. Niyazi Güler, 3 beyazdan uzak durulması, sigara içilmemesi, diyet yapılması gerektiğini ve hareketsiz yaşamamaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ölüm sebebi istatistiklerine göre dolaşım sistemi hastalıkları arasında kalp damar hastalıklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Niyazi Güler, "Ölüm sebepleri arasında bugün için kalp ve damar hastalıkları ilk sırada yer almaktadır. Türkiye’de yapılan çalışmalarda yüzde 40 ve 45 oranlarında kalp ve damar hastalıkları ölüm sebeplerinin başında yer almaktadır. Bunu kanser ve enfeksiyon hastalıkları izlemektedir. Kalp hastalıklarının sık görülmesinin sebepleri arasında tansiyon ve şeker hastalığının çok fazla olması, sigara içimi, hareketsiz yaşam, kanda kolesterolün yüksekliğidir. Şimdi en önemli şey yaşlanmakla damar sertliğimiz artmakta ve kalp damar hastalığı görülme riski yükselmektedir. O sebeple yaşlanmanın önüne geçemeyiz ama yavaşlatmanın yolları var. Sigara içimi en önemli sebeplerden bir tanesi. Sigaradan uzak durmak gerekli. Diyet ve 3 beyazdan uzak durmak çok önemli. Çünkü bunu yaparsak tansiyon ve şeker hastalığının görülme riski azalıyor. O yüzden diyet çok önemli. Diğer en önemli şey de hareket. Mutlaka 10 bin adımdan daha fazla bir hareket sergilememiz gerekiyor. Haftada 4 gün en az yarım saat süren kalp hızını yüzde 70 azaltan yürüyüş aktivitesini öneriyor kitaplar. O sebeple mutlaka hareketli ve spor yapar biçimde olmamız gerekiyor" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılına ilişkin ölüm nedeni istatistiklerine göre Türkiye'de geçen yıl 375 bin 291 ölüm vakası gerçekleşti. En fazla ölüme sebep olan hastalıklar, yüzde 40,4 ile dolaşım sistemi, yüzde 20,7 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler, yüzde 10,7 ile solunum sistemi hastalıkları oldu. Bunları sırasıyla yüzde 5,1 ile endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar, yüzde 4,3 ile dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler ile yüzde 4,4 ile sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları, yüzde 14,4 ile de diğer hastalıklar (enfeksiyon ve parazit hastalıkları, mental ve davranışsal bozukluklar, kas-iskelet sistemi ve bağ dokusu hastalıkları gibi) izledi. Dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerin yüzde 39,6'sını iskemik kalp hastalığı oluşturdu. Bunların yüzde 24,7'si serebro-vasküler hastalık, yüzde 18,8'i diğer kalp hastalığı ve yüzde 11,6'sı hipertansif hastalıklardan kaynaklandı.
Kaynak: İHA