Bank Asya’da imtiyazlı ortakların belge yalanı

İmtiyazlı ortakların bilgilerini gizlediği için yönetimi Fon’a geçen Bank Asya’da, belge yalanları devam ediyor. Zaman’ın ‘belgeler tamam’ haberi yalan çıktı. Halen 30’a yakın Bank Asya’nın imtiyazlı ortaklarının belgesinin BDDK’ya bildirilmediği belirtildi.

Bank Asya’da imtiyazlı ortakların belge yalanı
Bank Asya’da imtiyazlı ortakların belge yalanı
Ortaklık yapısı ve organizasyon şemasının şeffaf ve açık olmaması gerekçesiyle yönetimine el konulan Bank Asya'da, imtiyazlı ortaklarını gizleme çabasına devam ediliyor. Zaman'ın Bank Asya imtiyazlı ortaklarının eksik belgelerini tamamlayarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) gönderdiği yönündeki haberi yine yalan çıktı. Bank Asya'nın yönetiminin TMSF'ye geçmesinden bu yana sürekli imtiyazlı ortakların belgelerinin tamam olduğu yönünde yalan haber yazan Zaman gazetesi, dün de benzer bir yalan haber yaptı. Müşteri ve mevduat çıkışıyla zor günler geçiren ve ortaklarını gizlediği için yönetimi TMSF'ye geçen Bank Asya'nın imtiyazlı ortaklarının hem belgelerin tamamını göndermediği hem de eksik evrak gönderdiği öğrenildi.

30 imtiyazlı ortağın bilgisi yok

TMSF kaynaklarından edinilen bilgilere göre geçen hafta itibariyle 185 imtiyazlı ortaktan 30'a yakını belgelerini henüz göndermedi. Belgelerini BDDK'ya teslim eden ortakların ise eksik evrak beyan ettikleri belirtiliyor. Belgeler tamamlansa dahi olayın sonuçlanmayacağını belirten konuya yakın kaynaklar, belgeler geldikten sonra değerlendirme sürecinin başlayacağına dikkat çekti. İmtiyazlı ortaklardan gelen belgelerle ilgili Adalet Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gibi kuruluşlardan gelen görüşlere de bakılacak. Hem yurt içi hem de yurtdışından gelen bilgiler, Kurul'un değerlendirme sürecinde önemli rol oynayacak. Bank Asya'nın imtiyazlı ortaklarından gelen bilgilerin tamam olmadığına dikkat çeken üst düzey bir yetkili “Teslim edildiği söylenen belgelerde eksiklikler var. Öncelikli olarak ilgili kurumlardan görüş alacağız. İlgili daire tüm bilgi ve belgeleri toplayıp konuyu Kurul'un gündemine getirecek. Sonrasında karar verilecek” dedi.

Kanun'a göre karar alınıyor


Belgelerin teslim süreci tamamlansa bile hemen yönetim devrinin söz konusu olmayacağını ifade eden üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Bankacılık Kanunu'nun çizdiği çerçeve içerisinde hareket ediliyor. Eğer BDDK'nın incelemesi ve diğer belge gelen kuruluşların incelemesi sonrasında olumlu yanıt gelirse gerekli işlemler yapılacak. İmtiyazlı ortaklardan inceleme süreçleri tamamlanan ve herhangi bir sorun görünmeyenlerin hisseleri TMSF'den alınıp iade edilecek” diye konuştu.

REKOR ZARARI AÇIKLADI


2013 yılında 180.6 milyon lira kâr elde eden banka, 2014 yılı için 876.9 milyon Türk Lirası zarar açıkladı. Bankanın aktif büyüklüğü geçen yıl, önceki yıla oranla yarı yarıya küçüldü. 31 Aralık 2013 tarihinde 27.8 milyar lira olan bankanın aktif büyüklüğü geçen yıl sonu itibariyle 13.5 milyar liraya kadar düştü. Aynı dönemde bankanın özkaynakları ise rekor zararın ardından 2.5 milyar liradan 1 milyar 641 milyon liraya geriledi. Bankanın önceki yıl sonunda 1 milyar 158 milyon lira olan takipteki krediler kalemi geçen yıl sonu itibariyle yüzde 50'nin üzerinde artış göstererek 1 milyar 784 milyon liraya yükseldi. Bank Asya'nın takibe dönüşen kredilerin toplam krediler ve alacaklarına oranı ise yüzde 19.7 oldu.

ÜÇ YÖNETİCİYE 8.7 MİLYON TL TAZMİNAT

Bank Asya'nın mali tablolarında yer alan verilere göre geçen yıl üst düzey yöneticilere sağlanan fayda kalemi 15.2 milyon Türk Lirası oldu. Aynı rakam önceki yıl sonunda 7.8 milyon lira idi. Aradaki fark üç yöneticinin tazminatlarına gitti. Üç yöneticiye 8.7 milyon liralık tazminat ödendi.