Yaban Kedisi 'İlk Kez' Fotoğraflandı

Orman ve Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü Manisa İl Şube Müdürü Uğur Bayil, Manisa'da varlığı bilinen ancak bu güne kadar tespit edilemeyen Yaban Kedisi (Felis silvestris)'in Soma'nın Sarıkaya Mahallesi civarında yapılan fotokapan çalışmalarında ilk kez fotoğrafının elde edildiğini açıkladı.

Bayil, yaptığı açıklamada, Manisa'daki yaban hayatının tespiti için il hudutları içinde değişik yerlerde çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Yaptıkları gözlemlerde daha önce var olduğu duyumu alınan ancak bu güne kadar ne fotoğrafı ne de görüntüsü elde edilemeyen Yaban Kedisi (Felis silvestris) türünün fotokapanlar sayesinde tespit ettiklerini kaydeden Bayil, "İl Şube Müdürlüğümüze bağlı Akhisar Doğa Koruma Milli Parklar Şefliği hudutları içinde kalan Soma'nın Sarıkaya Mahallesi civarında yaban hayatı varlığını tespit için mart ayında yapılan fotokapan çalışmalarında Yaban Kedisi (Felis silvestris), türü kedi ilimizde ilk kez tespit edilerek fotoğraflandı" dedi.

Yaban kedisinin kedigiller (Felidae) familyasından bir kedi türü olduğunu, Avrupa, Batı Asya ve Afrika kıtalarında farklı alt türleri ile geniş bir coğrafyada yaşadığını ve bildiğimiz ev kedisinin atası olarak kabul edildiğini ifade eden Bayil, güçlü koku alma duyusu sayesinde insanları çok uzaktan farkederek gizlediğini, bu nedenle de çok kolay görülen bir hayvan olmadığını kaydetti.

Yaban Kedisinin CITES Sözleşme (Nesli Tehlike Altında Olan Bitki ve Hayvan Türlerinin Korunmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme) listesinde yer aldığını ve koruma altında olduğunu hatırlatan Bayil, avlanmasının yasak olduğunu, kaçak olarak avlanılması halinde 2 yıldan ile 5 yıla kadar hapis cezası ile 3 bin 200 liralık para cezasının bulunduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA