Türkiye'nin En Büyük Kapalı Devre Kerevit Kuluçkahanesi Açıldı

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Masum Burak, Türkiye'nin su ürünlerinde dünyada en hızlı gelişen üçüncü ülke olduğunu belirterek, "Su ürünlerinde ihracatta müthiş bir gelişme oldu. Şu anda Avrupa'da tüketilen her üç çupra ve levrekten bir tanesi ülkemizden gitmektedir" dedi.

Burak, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü bünyesindeki kerevit kuluçkahanesinin açılışında yaptığı konuşmada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tarımsal milli hasılayı 23 milyar dolardan 61 milyar dolara çıkardığı söyledi.

Bu hasılayla Türkiye'nin dünyada 7'nci, Avrupa'da ise birinci sıraya yükseldiğini ifade eden Burak, bu gelişmelerden su ürünlerinin de payını aldığını kaydetti.

Burak, "Su ürünlerinde dünyada en hızlı gelişen 3'üncü ülkeyiz. Su ürünlerinde ihracatta müthiş bir gelişme oldu. Şu anda Avrupa'da tüketilen her üç çupra ve levrekten bir tanesi ülkemizden gitmektedir" dedi.

- "Başarı Ar-Ge'den geçiyor"
Ar-Ge olarak su ürünlerine büyük önem verdiklerini, dört araştırma enstitüsü ile su ürünlerinde araştırma yaptıklarını anlatan Burak, şöyle konuştu:
"Tüm sektörlerde olduğu gibi tarımda da Ar-Ge'niz yok, Ar-Ge'niz zayıfsa siz ne ulusal ne de uluslararası sahada başarılı olursunuz. Sürekli dışa bağımlı kalırsınız. Onun için başarı, rekabet Ar-Ge'den geçiyor. 10 sene önce bizim genel müdürlüğümüzün bütçesi 10 milyon liraydı. 2014 yılı sonu itibarıyla bütçemiz 250 milyon lira olarak gerçekleşti. 25 kat artış var."
Bu bütçeyle yapılan yatırımlardan su ürünlerinin de faydalandığını ifade eden Burak, araştırma enstitülerini modern hale getirdiklerini bildirdi. Bakanlığın yeniden yapılandırma kapsamında Isparta'nın da içinde yer aldığı 43 ilde hizmetlerin daha etkin şekilde devamını sağlamak için su ürünleri şube müdürlükleri kurduğuna değinen Burak, "İlk kez su ürünleri genetik kaynaklarını korunma altına aldık" diye konuştu.

- "Türkiye'nin en büyük kapalı devre kuluçkahanesi"
Burak, 1980'lerde çıkan kerevit vebası yüzünden Türkiye'nin kerevit üretiminin 8 bin tonlardan 500 tonlara kadar düştüğünü kaydetti.

Açılışı yapılacak kerevit kuluçkahanesinin hem kerevitteki hastalıklarla mücadelede hem de yeni türlerin keşfinde rol oynanacağına işaret eden Burak, bu şekilde kerevit stokunun artırılacağını açıkladı.

Türkiye'nin en büyük kapalı devre kuluçkahanesinin açıldığını belirten Burak, kuluçkahanenin yanında Ar-Ge çalışmalarının sürdürülmesi için laboratuvarın da kurulduğunu sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Burak, Isparta Valisi Vahdettin Özkan ve diğer yetkililer ile kuluçkahanenin açılışını yaparak, çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Isparta'nın Eğirdir ilçesinde açılışı gerçekleştirilen kuluçkahane, 600 metrekare kapalı alandan oluşuyor. Yaklaşık 2,5 milyon liraya mal olan tesiste sağlıklı kerevit yavruları yetiştirilecek ve kerevite yönelik hastalıklarla mücadele teknikleri konusunda Ar-Ge çalıması yapılacak.
Kaynak: AA