Sürpriz liste CHP‘yi yaktı

CHP Parti Meclisi 2015 Seçimleri milletvekili listesini açıkladı. Adayların YSK’ya verilmesinin son gününde Umut Oran ve Güldal Mumcu’nun liste dışı kalması partide deprem etkisi yarattı.

Sürpriz liste CHP‘yi yaktı
Sürpriz liste CHP‘yi yaktı
7 Haziran seçimlerinde partilerin listelerini YSK’ya vermesine saatler kala adaylar netleşti. CHP’de dün sabaha kadar devam eden PM toplantısında listeler oluşurken büyük tartışmaları da beraberinde getirdi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun bazı isimleri kimseye danışmadan çizmesi şok etkisi yarattı. Kontenjandan listeye girmesine kesin gözüyle bakılan Umut Oran, Güldal Mumcu'nun isimlerin adeta üzerleri çizildi.

SEÇİLMEK İÇİN ÖN SEÇİM


Paralel yapının sosyal medyadaki tetikçisi Fuat Avni ile karanlık planları ortaya çıkan Umut Oran çok güvendiği Kılıçdaroğlu’ndan büyük gol yedi.
Kılıçdaroğlu, ön seçime girmeyen Oran’ı liste dışı bıraktı. Oran’ın üzerinin çizilmesinde ise Kılıçdaroğlu’yla yaşadığı tartışma yatıyor. Daha önce ön seçim müracaatı yapan Oran, Fuat Avni yazışmalarından sonra başvurusunu geri çekerek kontenjan başvurusu yapmış Kılıçdaroğlu buna büyük tepki göstermişti. Aydın Ayaydın, Ali Özgündüz’ün de olduğu bir ortamda,'Ben ön seçime gireceğim. Meclise girmek istiyorsanız ön seçime girin’ diyerek tepki gösterdiği öğrenildi.
İkinci sürpriz ise Güldal Mumcu oldu. İzmir’den ilk sıralarda kendisine yer bulmayı bekleyen Mumcu, liste dışında kaldı.

SAV’A YAKINDI


Mumcu’nun liste dışında kalmasındaki neden ise Önder Sav’a olan yakınlığı olarak yorumlandı. Mumcu’nun yerine Diyanet Vakfı Kadın Kolları Başkanı Ayşe Sucu kontenjanda yer buldu. Sucu’ya tepkiler çoğalınca Kılıçdaroğlu, Ankara 2’nci Bölge 1'inci sıraya Cumhuriyet Kadınları Derneği'nin 17 yıl genel başkanlığını yapan Şenal Sarıhan'ı getirdi.

Ermeni tartışması


En büyük sürpriz ise İstanbul 2’nci Bölge’de ilk sıraya yazılan Avukat Selina Özuzun Doğan oldu. Türkiye Ermenilerinden olan Doğan aynı zamanda Hrant Dink’in avukatlarından Erdal Doğan’ın da eşi. Doğan’ın listeye yazılmasının ardından Iğdır adaylarının isimleri okundu. Uluslararası Asılsız Ermeni iddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Göksel Gülbey ikinci sıradan ismi okundu. Bir grup PM üyesi buna büyük bir tepki göstererek; “Kendimizle çelişiyoruz. Bir taraftan Ermeni aday gösteriyoruz öteki taraftan Ermenilere karşı mücadele eden birini gösteriyoruz. Bu bir skandaldır” dediler. Bunun üzerine Gülbey’in üzeri çizildi.

Ömrüm boyunca mücadele edeceğim


CHP’de İstanbul 2’nci Bölge’deki ön seçimde Aykut Erdoğdu’nun ardından ikinci olan Emekli Albay Dursun Çiçek partisinde paralel yapıya yakın isimlerin aday listesinde yer aldığı yönünde iddialarla ilgili AKŞAM'A konuştu: Aday listesini inceledim. Bu kişilerin belirlenmesi zor. Bana göre paralel yapıya yakın bir aday yok. Zaten olsa bile benim tavrım açık. Bunu aylardır söylüyorum. Bu yapıyla ömrümün sonuna kadar mücadele edeceğim.

Adaylar açıklandı ilk istifa geldi


CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, aday listelerinin hazırlanış biçiminin kendisinde rahatsızlık yarattığını, bu nedenle partisinden istifa ederek, seçime bağımsız aday olarak katılmaya karar verdiğini söyledi. Eryılmaz kararında, seçmenlerinden listelere ilişkin tepkilerinin etkili olduğunu söyledi.

82 milletvekili resmen çizildi


Kılıçdaroğlu’nun listesinde, kontenjan adayı İstanbul Milletvekilleri Faik Tunay, Müslüm Sarı, Aydın Ayaydın, Ali Özgündüz, Umut Oran, Ankara Milletvekili Sinan Aygün ve Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, Ali Demirçalı, Refik Eryılmaz, Ayşe Eser Danışoğlu, Hüseyin Aygün, Kamer Genç, Sabahat Akkiraz’ın da aralarında bulunduğu 82 vekille Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya yer almadı.