'Sorunların Ana Sebebi Yetersiz Muhalefet'

Yaklaşık bir ay önce kurulan İlk Parti, genel seçime girme hakkı kazanan 31 parti arasında yer aldı. Partinin genel başkanı iş adamı Eran Tapan, Türk siyasi hayatında bir muhalefet boşluğu olduğunu savunarak, bu boşluğu doldurmayı hedefliyor.

Son günlerde gazetelere verdiği tam sayfa ilanlarla dikkati çeken partinin genel başkanı Tapan, İngiltere ve Amerika'da 10 yılı bulan uluslararası ticaret ve yöneticilik tecrübesine sahip.
Bebek'teki ofisinde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tapan, girdikleri bütün seçimleri kaybeden mevcut muhalefet partilerini eleştirerek, "Vatandaş haklı. Geldikleri zaman yapılanı da bozacaklar. Türkiye'nin ihtiyacı, iyi yapılanlara sahip çıkıp, eksiklerini tamamlayıp, daha iyisini yapabilecek bir parti bulmak" dedi.

Genel seçimde oy verecek seçmen gruplarından yalnızca ikisinin Türkiye'de herhangi bir şeyi değiştirme umudu taşıyabildiğini anlatan Tapan, bunların AK Parti ve HDP seçmenleri olduğunu söyledi.


İlk Parti olarak birçok ilke imza attıklarını kaydeden Tapan, kadınlara ayırdıkları yüzde 55 kontenjan ile 30 yaşın altındaki gençlere tanıdıkları yüzde 20 kontenjanı örnek gösterdi. Tapan, partilerinde kadın ve gençlik kolları olmadığını, kadınların ve gençlerin partinin omurgasını teşkil ettiğini aktardı.
Çatışma ve kavgaya dayalı siyaset anlayışını değiştirmek istediklerini vurgulayan Tapan, "Siyasete uzlaşı ve hoşgörü anlayışı getirmek istiyoruz. Farklılıklar zaaf değil, güç" diye konuştu.

- "Muhalefet değişirse iktidar da değişir"
Yeni kurulan bir parti olmaların karşın yüzde 10'luk barajı engel olarak görmediklerini vurgulayan Tapan, şöyle devam etti:
"Bir önceki seçimde 14 milyon seçmen sandığa gitmedi. 9 seçimdir üst üste kaybeden partili bir seçmen grubu var. Artık umutlarını yitirmişler ve çaresizlik içinde hissediyorlar. Biz bu 14 milyon sandığa gitmeyen seçmenin içinden çıktık. 5,5 milyon 18 yaşını yeni doldurmuş gencimiz var. Onları da arkamızda görüyoruz. Bu iki grubun toplamı 19-20 milyon. Yüzde 10 barajını geçmemiz için bu grubun sadece 4'te birinin oy vermesi yeterli olacak. Türk siyaset hayatında sessiz bir devrim gerçekleştireceğiz."
Tapan, partinin sloganının da 'Muhalefet değişirse iktidar da değişir'" olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ekonomiden sonraki en büyük sorununun toplumun kutuplaşması olduğunu belirten Tapan, 18 Mart'ta Çanakkale'deki törenlere katılmayan muhalefet liderlerini eleştirdi.

- "Hayatımı sıfırdan yarattım"
Kendisinden önce siyasete atılan Cem Boyner ve Cem Uzan gibi iş adamlarından farklı olduğunu belirten Tapan, "Cem Boyner ve Cem Uzan'ın babaları zengin holding patronları. Ben holding patronu çocuğu değilim. Babam devlet memuruydu. Dedem subaydı, anneannem öğretmendi. Hayatımı kendi projelerimle kendim kazanarak sıfırdan yarattım" dedi.

Tapan, iş dünyası kadar Anadolu'daki küçük esnafa da yakın olduğunu anlattı.
Seçim sürecinde 30 kenti gezip 5 büyük şehirde miting yapacağını kaydeden Tapan, diğer illerde ise ticaret, sanayi odalarıyla görüşeceğini söyledi.

Tapan, "Daha çok yeniyiz. Büyük kitleleri hemen toplayamayabiliriz, o nedenle kapalı salonlarda toplantı yapacağız" ifadelerini kullandı.
Eran Tapan, ülkede muhalefet sorunu olduğuna işaret ederek, "Bugün Türkiye'nin içinde bulunduğu bütün sorunların ana sebebi yetersiz, kötü muhalefet. Muhalefet bu olaylardan, seçim başarısızlıklarından ders çıkartıp kendisini düzeltemediği için 9 değil 99 seçim de olsa bu hezimet bizi bekliyor" diye konuştu.

"Anayasanın ilk 3 maddesi kırmızı çizgimiz olmak kaydıyla din, dil, ırk ayırt etmeksizin tüm farklılıkları kucaklıyoruz" değerlendirmesinde bulunan Tapan, birlik ve beraberliğin de ortak manevi değerler etrafında sağlanabileceğini kaydetti.

- Parti vaatleri
Öncelikli vaatlerini sıralayan Tapan, 10 yılda Türkiye'den 3 dünya markası çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Bu sayede hem Türkiye büyüyecek hem de üniversite mezunu genç işsizler dünya standartlarında iş ve maaş sahibi olacak. İnşaata dayalı ekonomik model işlevini yerine getirdi, devrini tamamladı. Türkiye'nin artık rekabetçi, teknolojiye dayalı üretime geçme zamanı geldi" dedi.

Ekonomiyi kur-faiz-enflasyon kıskacından kurtararak reel üretim ve sanayiye ağırlık vereceklerini anlatan Tapan, "Dünya piyasalarında söz sahibi olmamız için bu ekonomik modele geçmemiz şart. İlk Parti, Girişim Bakanlığı ve Yazılım Bakanlığı kuracak. Gençlerin enerjisiyle, teknoloji ve yazılım alanında yatırım yapacak. Hem genç işsizler iş olanağına kavuşacak hem de Türkiye kalkınacak" diye konuştu.

Asgari ücreti ilk aşamada 1300 liraya çıkaracaklarını ifade eden Tapan, "AK Parti, sosyal yardımlar konusunda çok başarılı icraatlar yaptı. Halktan da olumlu karşılığını aldı. İlk Parti, AK Parti'nin bu başarılı icraatlarını sahiplenerek devam ettirecek ve daha da iyilerini yapacak" dedi.

Tapan, parti olarak bir önceliklerinin de kadına şiddeti sona erdirmek olduğunu vurguladı.
Kaynak: AA