Soma'daki Maden Faciası

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Soma'daki maden faciasına ilişkin 13 Nisan tarihinde başlayacak yargı sürecine ilişkin, hiçbir hukuki eksikliğin kalmaması anlamında adım adım takip edeceklerini bildirdi.

Arslan, Manisa Barosu'nda düzenlediği basın toplantısında, Soma'da yaşanan ve 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden kazasına ilişkin başlayan yargı süreci hakkında açıklamada bulundu.
Dava duruşmalarının 13 Nisan'da Akhisar ilçesinde Bülent Ciğeroğlu Kültür Salonu'nda görüleceğini kaydeden Arslan, davanın ilk duruşmasıyla ilgili herhangi bir gizlilik kararının şu an itibariyle bulunmadığını basın mensuplarının duruşmayı görsel ve sesli kayıt almamak koşuluyla takip edebileceğini belirtti.

Salonun fiziki yapısına göre mahkemenin o gün farklı bir karar da alabileceğine işaret eden Arslan, öyle konuştu:
"450 kişilik bir salon orası. Ama şu anda 487 kişinin şikayetçi var, 162 kişi mağdur şikayetçi var, 85 sanık söz konusu. Gerçi mağdur yakınlarının ölen madencilerimizin ailelerinin birçoğunun ifadeleri kendi bulundukları ikamet ettikleri yerlerde Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tadilat yazılarak ifadeleri alındı. Soma'da ikamet ediyorsa Soma Asliye Ceza Mahkemesi'ne, Balıkesir'de ikamet ediyorsa Balıkesir Asliye Ceza Mahkemesi'ne talimat yazılarak oralarda ifadeleri alındı. Ne kadar katılım olur tabi ki şu anda tahmin edemiyoruz ama ailelerimizin acısı büyük. Tabi ki bu acının hafifletilmesi gerekiyor. Adaletin yerini bulması gerekiyor. Bu anlamda yargıya büyük görev düşüyor."
Arslan, Manisa Barosu'nun bütün hukuki süreçleri takip ettiğini kaydederek, "Manisa Barosu olarak yargılamayı biz hiçbir hukuki eksiklik kalmaması anlamında adım adım takip edeceğiz" diye konuştu.

Mahkemenin aldığı karara göre 85 sanığın duruşmaya getirilmeyeceğini hatırlatan Arslan, MUYAP ortamında TAKBİS sistemi ile ifadelerinin bulundukları İzmir Şakran Kapalı Cezaevi'nden alınacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA