'Kök Hücre, Birçok Hastalıkta İlaç Kullanımını Bitirecek'

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünal, "Kök hücre çalışmaları kapsamında 2020 yılına kadar bozulan, ihtiyaç olan her organın hücresi üretilebilecek. Bu sayede birçok hastalık, ilaç kullanmadan kök hücreyle tedavi edilebilecek" dedi.

Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelecekte kök hücre sayesinde birçok hastalığın ilaç kullanılmadan tedavi edilebileceğini söyledi.

Dünyada en çok görülen ve insanların ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan bazı kanser türlerinin tedavisinde kök hücrenin kullanılabildiğini ifade eden Ünal, Türkiye'nin de dünyadaki bu gelişmelere en hızlı ayak uyduran ülkelerin başında geldiğini belirtti.

"Mezenkimal" denilen ve vücudu tamir eden hücreler olduğunu dile getiren Ünal, şunları kaydetti:
"Bunu Amerika, Avrupa ve Türkiye'de üretip kullanıyoruz. Kemik iliği ve kök hücre tedavisinde dünyanın en ileri merkezlerinde yapılan her türlü tedavi, Türkiye'de de yapılıyor. Türkiye içinde de Erciyes Üniversitesi hem yatak kapasitesi, merkez büyüklüğü hem de kalite yönünden bir numara. Kemik İliği Nakli Merkezimiz, dünya kalite standardıyla akredite olmuş iki merkezden birisi. Bu, bizim dünya standardında kök hücre üretiyoruz ve tedavisini yapıyoruz anlamına geliyor. Kök hücre alanında en iyi ileri ülkelerin yaptığı tedavi ve araştırmaları en üst kademede biz de yapıyoruz. Ülke olarak kök hücre tedavisinde dünyayla yarışıyoruz."
Kök hücreyle bazı kanser türlerinin yanı sıra diğer birçok hastalığın tedavi edilebildiğini, bazı hastalıkların tedavisine yönelik de çalışmaların sürdüğünü anlatan Ünal, insanların en çok kanserden ölüyor olması nedeniyle kök hücre tedavisinde sürekli kanser tedavisinin gündeme geldiğini söyledi.


- "Tıpta ilaçlarla tedavi, bazı hastalıklarda kalkacak"
Vücutta hasar gören herhangi bir organın kök hücre kullanılarak çok kısa sürede tedavi edilebildiğini belirten Ünal, bazı kanser türlerinin yanında kas rahatsızlıkları ve nörolojik hastalıkların tedavisinde de kök hücrenin kullanıldığını dile getirdi.
Prof. Dr. Ünal, diyabetle ilgili de çalışmalar yürütüldüğünü kaydederek, hasarlı bölgeye pankreas kök hücresi adapte edildiğini ancak şu ana kadar istenilen düzeyde tam başarı elde edilemediğini belirtti.

Bu alanda başarı yakalandığı andan itibaren diyabet diye bir şey kalmayacağını ifade eden Ünal, şunları söyledi:
"Vereceğimiz bir kök hücreyle diyabeti tamamen tedavi edip ortadan kaldıracağız. Kök hücre çalışmaları kapsamında 2020 yılına kadar bozulan, ihtiyaç olan her organın hücresi üretilebilecek. Bu sayede birçok hastalık, ilaç kullanmadan kök hücreyle tedavi edilebilecek. Şu anda sadece organ yapamıyoruz. Böbreği yapamıyoruz ama böbreğin hücresini üretebiliyoruz. Beyni tam olarak yapamıyoruz ama nöron üretebiliyoruz. Alınan nöronlar çoğaltılıyor, bozuk olan yere adapte edilebiliyor. Bunun gibi zaman içinde kök hücre çok daha fazla alanlarda kullanılacak. Hiç spermi olmayan bir insandan kendi hücresi kullanılarak sperm yapısında bir hücre üretilerek kısırlık tedavi edilebilecek. Bunun gibi birçok hastalığı tedavi edebileceğiz. Tıpta ilaçlarla tedavi, bazı hastalıklarda kalkacak. Bazı kanserlerde kemoterapi kullanmaya gerek kalmayacak çünkü kanserin kök hücresini tanımlıyoruz, ona göre hedefe yönelik bir madde üretiyoruz. Bu ürettiğimiz maddede vücudun kendi kök hücresini kullanıyoruz. Yani vücudun kendi askerini kullanıyoruz."
Kaynak: AA