Kadınlar Kan Bağışına İlgisiz Kaldı

Türkiye'de kan bağışı yapan kadınların oranının erkeklere göre çok düşük olduğu bildirildi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kadınlarda kan verme oranının düşük kaldığını söyledi.

Kadınların kan bağışına ilgisiz kalmasına üzüldüklerini dile getiren Akar, "Türkiye çapında topladığımız kanın sadece yüzde 9'u kadınlar tarafından bağışlanıyor" dedi.

Kadın bağışçı sayısının Türkiye nüfusuna göre yüzde 30'larda olması gerektiğine işaret eden Akar, kadınları kan vermeye çağırdı.
Kan ihtiyacının hiçbir zaman eksilmeyeceğini vurgulayan Akar, şöyle devam etti:
"Her zaman hastanelerde ameliyatlar olur, yine her gün kazalar olabiliyor. Kan sürekli bir ihtiyaçtır. Kesinlikle anlık bir ihtiyaç değildir. Bu ihtiyaca göre kadınların kan vermede daha fazla rol almalarını bekliyoruz. Kan vermek kutsaldır. Bu, Allah rızası için yapılan bir sevap işidir. Kadınların bu kutsal işten geri kalmamalarını ve biraz daha duyarlı olmalarını bekliyoruz."
- "Topluma önderlik etmelerini istiyoruz"
Kadınların şefkat ve sevginin birer sembolü olduğunun altını çizen Akar, böylesine önemli bir işte kadınların geri kalmasının üzücü ve düşündürücü olduğunu dile getirdi.
Kadınlardan kan bağışında bulunarak topluma önderlik etmelerini isteyen Akar, "Şunu çok iyi biliyoruz ki kadınların önderlik ettiği her konuda erkekler de onlarla birlikte olur ve daha fazla gayret eder" diye konuştu.

Kadın bağışçı sayının az olması nedeniyle öz eleştiri de yaptıklarını vurgulayan Akar, şunları kaydetti:
"Bu konuda Türk Kızılayı ve sağlık sektörü olarak kadınlarımızın rahatça kan verebileceği ortamları belki oluşturamadık. Bir kez daha çalışmalarımızı gözden geçirebiliriz ama her şeye rağmen ne olursa olsun kadınların gelip kan vermesi lazım."
Kaynak: AA