Şerbetçilerin 'Kar'Mesaisi

Denizli'nin Tavas ilçesinde bazı vatandaşlar, şerbet yapımında kullanmak üzere, hava sıcaklığının eksi 3-4 derece ölçüldüğü Bozdağ çevresinde kar topluyor.

Denizli ve yakınlarında, bunaltıcı sıcaklarda serinlemek isteyenlerin öncelikli tercihleri arasında yer alan kar şerbeti, bin bir zahmetle yapılıyor.

Yazın sıcaktan bunalanlar için vişne ve çilek suyu ya da pekmezle hazırlanan şerbetin yapımı için kar, ayak basılmamış bölgelerden minibüslere yüklenerek, güneş görmeyen ağaçlık alanlara taşınıyor.

Kıl çuvallara doldurulan kar, belirli noktalara kazılan derin çukurlara gömülüyor. Böylece karın erimesi önleniyor. Yaz aylarında bardağı 1 liradan satılan şerbet, yöre halkı tarafından bolca tüketiliyor.

-"Her yıl 100 ton kar"

Denizli'nin Başkarcı Mahallesi'nde uzun yıllardır kar toplayan Muhittin Çömlek, AA muhabirine, zaman zaman eksi 15 dereceyi bulan soğuklarda çalıştıklarını söyledi.

Ailesiyle her yıl yaklaşık 100 ton kar depoladığını bildiren Çömlek, dede mesleğini sürdürdüklerini anlattı. Çömlek, şunları kaydetti:

"Ailemiz uzun yıllardır bu işi yapıyor. Her yönüyle doğal, ayak basılmamış karları toplayıp özel çukurlarda depoluyoruz ve yazın kar şerbeti yaparak satıyoruz. Kardeşlerimle kar yağdığında Karcı ve Bozdağ'a gidiyoruz. Yamaçlarda belirlediğimiz alanlarda motorlu testere yardımıyla kar kütlelerini kesiyoruz. Haziran, temmuz ve ağustosta, özel oluşturduğumuz alanlarda saklanan karın üzerini bir noktadan açıp, tüle sarıyoruz. Özel keçe çuvallarda kent merkezine getirip satıyoruz."

Kar toplayan Meryem Yağcı da 20 yıldır kış mevsiminde yüksek bölgelere yağan karı depoladıklarını ifade etti.

Kaynak: AA