(özel Haber) İşçilerin 14 Yıllık Sabrı Taştı

Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesine bağlı Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve 2001 yılında iflas eden bir halı fabrikasından 14 yıl önce işten çıkartılan işçiler, bugüne kadar kazandıkları mahkemelere rağmen alacaklarını alamayınca isyan etti.

Sokağa dökülen işçiler daha sonra haklarını korumadığını öne sürdükleri sendikayı bastı

Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesi Organize Sanayi Bölgesi’nde uzun yıllar faaliyet gösterdikten sonra 2001 yılında iflas eden bir halı fabrikasından 14 yıl önce işten çıkarıldıklarını belirten işçiler, tazminatlarını ve birikmiş paralarını hala alamadıklarını öne sürdü. Tekirdağ’ın Saray ilçesine bağlı Yeni Mahalle’de bir kahvehanede bir araya gelerek basın açıklaması yapan yaklaşık 40 kişilik işçi grubu, "14 yıl önce bin 200 işçi işten çıkarıldı. Fakat hala tazminatlarımız ödenmedi. Biz hakkımız olanı istiyoruz. Bugüne kadar çalmadık kapı bırakmadık. Bize kimse sahip çıkmıyor. Artık sabrımız taştı" ifadelerini kullandı.
14 yıldır tek bir kuruş alamadıklarını söyleyen işçiler, "Bizim sırtımızdan onca paralar kazanan işveren, 14 yıl önce ‘Bende kimsenin hakkı kalmaz, herkes hakkını alacak’ diyordu. 14 yıldır tek bir kuruş alamadık. Çalmadık kapı bırakmadık. Bize kimse sahip çıkmadı. Fabrikadan işten çıkarılan bin 200 kişinin mağduriyeti 14 yıldır sürüyor" diye konuştu.

"İŞVERENİ MAHKEMEYE VERDİK VE DAVAYI KAZANDIK"
Fabrikanın eski sahibinin kendileriyle adeta dalga geçtiğini ifade eden işçiler, "Sendika avukatına bile ulaşamıyoruz. Çoluk çocuk perişan olduk. 14 yıl öncesi rakamlara göre kimimizin 3 bin TL, kimimizin 5 bin TL, kimimizin de 12 bin TL alacağı var. Alacaklarımızın bugünün parasıyla faizi ile birlikte hesaplandığında ne kadar edeceğini bilemiyoruz" dedi

2008’de işvereni mahkemeye verdiklerini ve davayı kazandıklarını söyleyen işçiler, alacaklarını alamadıklarını söyledi.

Saray’a bağlı Yeni Mahalle’den ayrılan işçiler, soluğu Çerkezköy’deki Teksif Sendikası Şubesi’nde aldı. Burada Sendika Şube Başkanı Mürsel Türkkan ile görüşerek haklarının alınması konusunda yardım isteyen işçiler, sendika yönetimini de topa tuttu. Sendika olarak her zaman işçilerin yanında olduklarını söyleyen Türkkan, "Sendika olarak biz de yasalar çerçevesinde hareket ediyoruz. Sizin haklarınızın alınması konusunda ne gerekiyorsa birlikte yapalım. Gerekirse birlikte Genel Merkeze gideriz. Durumunuzu bir de onlarla görüşürüz" dedi.


İşverenin işçileri mağdur etmeyeceğini söyleyen Mürsel Türkkan, "Sözde bir arsası varmış. Orayı satıp sizlerin parasını ödeyecekti. O da olmadı. Ancak konuyu avukat takip ediyor. Sizlere telefonunu açıp cevap veremiyor. Çünkü sizin alacak konusunu takip ettiğini biliyorum. Ancak fabrikadaki halıların satışını yaptıramadığı için şu an bir şey yapamıyor. Hepiniz haklısınız. Fakat bizim yapabileceğimiz bir konu değil. Biz de sizlerin bir an önce haklarınızı almanızdan yanayız. Aranızdan birkaç temsilci ile birlikte genel merkeze giderek ne yapılması gerekiyorsa yapalım" ifadelerini kaydetti.

Fabrika kapanmadan önce günde 6 TIR dolusu halının fabrikadan alındığını söyleyen işçiler ise sendikanın konuyla yeterince ilgilenmediğini ileri sürdü.

İşçiler kendi aralarında topladıkları imzaları Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığa göndererek yardım isteyeceklerini kaydetti.

Kaynak: İHA