Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı İşık, Kocaeli'de

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ilkokullara bilgisayar kodlama dersleri konulması için Milli Eğitim Bakanlığına teklifte bulunacaklarını belirterek, "Daha ilkokul çağında yavrularımız kodlamayı öğrensin" dedi.

Işık, Kartepe ilçesindeki Süleyman Şah İlkokulunun açılış töreninde, İstanbul Adliyesindeki terör saldırısında şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a Allah'tan rahmet diledi.
Türkiye'nin, sıçrama dönemine girdiğinde şer odaklarının terör oluşturmaya çalıştığını ifade eden Işık, Türkiye'nin bu duruma uzun yıllardır karşı karşıya kaldığını kaydetti.

Işık, bu belanın da def dileceğini dile getirerek, Türk milletinin birlik ve beraberlik içinde olduğunu vurguladı.
- "Bir ülke için nitelikli insan kaynağı çok önemli"
"Bir ülke için nitelikli insan kaynağı çok önemli" diyen Işık, diğer tüm unsurların ikinci plana düştüğünü anlattı.
Işık, şunları söyledi:
"Almanya, İkinci Dünya Savaşı'ndan da yenik çıktı. Büyük yıkıma uğradı. Japonya yine öyle ama bugün Almanya ve Japonya, dünyanın en güçlü ekonomisine sahip birkaç ülkeden 2 tanesidir. Tek belirleyici faktörü var, bu iki ülkenin petrolü yok, doğalgazda tamamen dışa bağımlı, çok büyük doğal kaynakları da yok ama onların en önemli kaynağı yetişmiş insan kaynağı. Buna mukabil yerin altından petrol fışkıran, köprü yapmak için kazdıklarında bile petrol çıkan ülkeler var, bunlar Almanya ve Japonya ekonomisinin yanına dahi yaklaşamıyorlar.
Ülkelerin geleceğe güvenle bakması, sürdürülebilir büyüme ve kalkınma için tek unsur, her şeyin başında geliyor, o da nitelikli insan kaynağı. Buna sahip olmak için güçlü eğitim altyapısı gerekiyor."
Işık, Türkiye'nin büyüme ve gelişmesini sürdürülebilir kılmak için eğitim yatırımları gerektiğine dikkati çekerek, bu nedenle hükümetlerinin iktidara geldiği ilk günden itibaren bütçede en fazla payı eğitime ayırdığını anımsattı.
- "İlkokullarımıza kodlama dersleri koyalım"
Yaklaşık 2 hafta önce ABD'de Silikon Vadisi'ni ziyaret ettiklerini hatırlatan Işık, "Bize en çok sorulan soru, FATİH Projesi oldu. Neden? Çünkü bu, dünya çapında bir proje. Bu yavrularımız 5. sınıfa geldiğinde ellerine tablet verilecek ve bütün dijital imkanlardan tablet sayesinde yararlanma imkanları olacak. Sınıfta etkileşimli tahtayla ders yapacaklar. Sadece kitapla yetinmeyecekler. İnsan vücudunda, mideyle kalbin yerini karıştıran öğrenci dönemi bitiyor. Bunun için büyük yatırımları hayata geçirdik" diye konuştu.

Öğrencilerin vatan, millet, insan ve tabiat sevgisiyle yetiştirilmesi gerektiğini aktaran Işık, aynı şekilde beceri eğitimine de odaklanılması gerektiğini söyledi.

"Dijital okur yazarlığı okullarımızda daha fazla ön plana alma zorunluluğumuz var" ifadesini kullanan Işık, sözlerini şöyle tamamladı:
"Teknoloji ve bilgisayarlar bizi esir mi alacak? Yoksa teknolojiyle dost, hayatın anlamını kavrayan bireyler mi yetiştireceğiz? Bu noktada daha fazla odaklanmak durumundayız. Özellikle yakında Milli Eğitim Bakanlığımıza, bakanlık olarak resmen teklif edeceğiz, artık ilkokullarımıza bilgisayar kodlama dersleri koyalım. Daha ilkokul çağında yavrularımız kodlamayı öğrensin. Bugün bir haber vardı, '10 yaşında bir delikanlı Instagram'ı dize getirdi' diye. ABD'de bir genç, yazdığı programla günde bin dolar kazanıyor. Biz bu yarışta geç kalmamalıyız. Ben matematik okudum, benim matematikçi olmamın sebebi, ilkokulda birinci sınıftaki öğretmenimdir. Şimdi öğretmenlerimizin çocuklarımıza hem okulu hem de matematiği ve Türkçe'yi sevdirmesi geliştirmesi çok önemli.
Kod yazılımını da bu noktada önemsiyoruz. En basitinden başlayarak çocuklarımızın kod yazılımını ülkemizin geleceği açısından önemsiyoruz. Eğer bilim ve teknolojide sürdürülebilir başarı yakalayacaksak, eğitimdeki kalitemizi daha da yükseltmek durumundayız. Hedefimiz, hem Kocaeli hem de Türkiye'nin çok daha kaliteyi yakalaması ve dünyada sayılı ülkelerden birisi olması."
Konuşmanın ardından Işık, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve protokoldekiler, okulun açılış kurdelesini kesti.
Işık ve beraberindekiler, daha sonra okulu gezdi.
Kaynak: AA