Bakan Müezzinoğlu’ndan ‘domuz Gribi’ İle İlgili Sevindiren Açıklama

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, domuz gribi ve grip vakalarındaki sayının büyük oranda düştüğünü belirterek, “Bu hafta içinde veya önümüzdeki hafta itibariyle tamamen pik döneminin bittiğini ve vaka sayısındaki düşüşün tamamlanacağını bekliyoruz” dedi.


Bakan Mehmet Müezzinoğlu, Türk Telekom’un teknik desteğiyle hayata geçirilen “e-Nabız Sitemi”nin tanıtım programı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Domuz gribiyle ilgili soru üzerine Bakan Müezzinoğlu, “Dünyanın hiçbir yerinde viral enfeksiyonlarla ilgili birebir tedavi, yüzde yüz etkin bir tedavi yöntemi yok. Burada önemli olan tedbirlerimizi artırabilmek. Birey olarak almamız gereken tedbirlerin en önemlisi hijyen, temiz ortam, kalabalık ortamlardaki enfeksiyon risklerinden uzak durabilmek, sağlıklı beslenmek, bir de gribal enfeksiyon ihtimalini hissettiğimiz anda istirahatimize önem vermek. Sağlık Bakanlığı olarak biz de devamlı bu anlamda vatandaşımızın yanında olma, ağır ve riskli vakalarımızın ilave olabilecek diğer sağlık sorunlarını yakından takip ederek, direnci düşüren diğer etkenleri olabildiğince minimize etmek gibi bir görevimiz ve sorumluluğumuz var. Esasında 2014 sonunu hiç sorunsuz atlattık grip enfeksiyonları açısından. Ama 2015 başı itibariyle özellikle şubat ve mart aylarında bir yoğunluk yaşandı. Bir pik yaptı. Durağan bir dönemi geçirdi. Şu anda da iniş döneminde, düşme döneminde. Bir hafta 10 gün öncesine göre hastanelerimizde grip şüphesi ile yatırdığımız vaka sayısı neredeyse yarıdan daha aza düştü. Bu hafta içinde veya önümüzdeki hafta itibariyle tamamen pik döneminin bittiğini ve vaka sayısındaki düşüşün tamamlanacağını bekliyoruz” dedi.

Domuz gribinden hayatını kaybedenlerle ilgili sayı verip, kamuoyunu telaşa veya bir hastalığın paniğine götürmemek gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, “Burada yapmamız gereken tedbirlerimizi almak. Bakanlık olarak haftalık açıklamalarımızı yapıyoruz. Yoksa günlük hasta sayısı veya ölüm sayısıyla kamuoyunu daha rutin bir paniğe itmeyi doğru bulmuyorum. O nedenle kamuoyundan istediğim tedbirli olalım. Süreç artık kamuoyunun gündeminden düşecek noktaya yaklaştı. İnşallah bir hafta sonra da gündemimizden düşecek” şeklinde konuştu.

Bakan Müezzinoğlu, kas hastalarıyla ilgili bir soru üzerine, “Dünyanın bilimsel olarak kabul ettiği bir tedavi yöntemi yok ve ilacı da yok. Kök hücreleriyle ilgili bilimsel olarak denemeler de çok sınırlı ve o denemelerden de pozitif sonuçlar alınan vaka sayısı bilim kurullarınca gerek ülkemizin, gerekse dünya bilim kurullarınca kabul edilmiş bir yöntem yok. Vakaları deneme olarak biz son 4 yıldır sınırlı sayıda kök hücre denemesini aldığımız vakalar var ama onlardan da yine bizim bilim kurullarımızın burada pozitif netice aldığımız bilimsel sonuçlar ne yazık ki yok. Hasta psikolojisi de anne baba psikolojisidir, ümit dünyasıdır. Bütün bunlarda kendi istedikleri gibi olsun diye bir umut peşinde koşuyorlar. Halbuki tıp bir bilimi gerektirir. Bilimsel veriler ne dünyada ne bizde kök hücre denemelerinin bu anlamda faydasını gösteren bir ilaç olarak henüz karşımıza gelmedi. Ama onların taleplerine yönelik yönergemizi hazırladık ve dün itibariyle bana geldi. Onların yanında olduğumuzu, onların ıstırabını paylaştığımızı bilmelerini isterim. Ama tabi ki tıp her şeye çözüm üretebilen noktada değil. Bu araştırmalarda da biz dünyanın gerisinde olmadığımızı söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz hafta yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle aile hekimlerindeki aşılarla ilgili bir sıkıntı olup olmadığı yönündeki soruya da Müezzinoğlu, “Soğuk zincirimizde bizim gerek jeneratör sistemi, gerekse enerji kaynakları anlamında hiçbir sorunumuz yok. Soğuk zincirinde bütün aşı sistemlerimizde bir sorun yaşamadık. Yüzde yüz bir noktadayız sağlıklı aşı anlamında” yanıtını verdi.
Kaynak: İHA