Bakan Bozkır'dan, Tarihi Yarımada Girişimci İşadamları Derneği'ne Ziyaret

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, ''1980'li yıllarda 50 kadar sivil toplumu olan bir Türkiye'de bugün 104 bin sivil toplumu olan çok önemli bir noktaya gelmiş bulunuyoruz. Sivil toplum demokrasinin teminatıdır'' dedi.

Tarihi Yarımada Girişimci İşadamları Derneği'ni (TAYİAD) ziyaret eden Bozkır, üye iş adamlarıyla bir araya geldiği programda, herkes ev sahibi olduğu için kimseye "hoş geldiniz" diyemediğini söyledi.

Sivil toplumun, Türkiye'nin eksikliğini hissettiği bir kavram olduğunu belirten Bozkır, şöyle konuştu:

"1980'li yıllarda 50 kadar sivil toplumu olan bir Türkiye'de bugün 104 bin sivil toplumu olan çok önemli bir noktaya gelmiş bulunuyoruz. Sivil toplum demokrasinin teminatıdır. Uzun yıllar değişik fikirlerin yan yana oturamadığı bir arada üretemediği yılları inşallah geride bırakıyoruz. Çünkü Türkiye bunların çok daha iyisine layık. Türk insanı bir araya gelmeli ve fikirleri değişik de olsa Türkiye için sarf etmeli, geleceği düşünmeli. O açıdan buradaki bir araya gelişi kutluyorum."

Bozkır, Türkiye'nin tarihiyle barıştığını vurguladı. Osmanlı'yı bir süre fazla hatırlayamaz, layıkıyla gurur tablosu olarak ortaya koyamaz yıllar geçirildiğini aktaran Bozkır, şöyle devam etti:

"Bizim kimliğimiz bu tarihimizde. Osmanlı İmparatorluğundan bugün 50'ye yakın devlet varsa ve Türkiye Cumhuriyeti'nin olsun Osmanlı devletinin olsun 36 devlette 70 değişik şehitliği varsa o zaman bu benim tarihimdir deme hakkına hepimiz sahibiz. Gerçekten bu eserler son zamanlarda tekrar geri geliyor. Son dönemde restore edilen Osmanlı dönemine ait cami olsun, tarihi eser olsun cumhuriyet dönemine ait hiçbir döneminde olmadığı kadar fazladır. Sadece Müslümanların değil Ermenilerin Akdamar Kilisesi de restore edilmiştir ve 100 yıl sonra ilk kez orada ayin yapılabilmiştir. Bu hoşgörü son dönemin en güzel başarılarındandır.''

Bozkır, kişi başı milli gelir 25 bin dolar hedeflerinin yanı sıra çok daha önemlisinin, Türkiye'de dini inancına, etnik kimliğine bakılmaksızın herkesin birinci sınıf Türkiye vatandaşı olması anlayışını daha ileri götürmek, büyük Türkiye'yi böyle oluşturmak olduğunu vurguladı.

Geçtiğimiz günlerde 1915 yılında gerçekleşmiş iki vakayı idrak ettiklerini aktaran Bozkır, şunları kaydetti:

''1915 yılında bin yıl beraber yaşadığımız Ermeni kardeşlerimizle aramızı açmaya yönelik, hukuki geçerliliği olmayan ve tarihte hiçbir geçerliliği olmayan kelimeyi dünyanın gündemine getiren bir kesime karşı en güzel cevabı aslında Türkiye Cumhuriyeti kendisi verdi. 1915 yılı aynı zamanda Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümüydü ve ben bu kadar yıllık ömrümde gurur duyduğum anlardan birkaçını Çanakkale'de yaşadım, bunun için dua ediyorum. Onu yaşamak büyük bir onur meselesiydi.''

Etkinliğe, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

Kaynak: AA