’vatan Yahut Silistre’ Bulgaristan’da Sahnelenecek

Vatan Şairi Namık Kemal’in tiyatro yapıtı Vatan Yahut Silistre, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Bulgaristan’da Silistre’nin Glavinitsa ilçesinde sahnelenecek.

Vatan Şairi Namık Kemal’in ilk tiyatro yapıtı olan Vatan Yahut Silistre adlı eser, 30 Nisan 2015 akşamı Bulgaristan’ın Silistre iline bağlı Glavinitsa ilçesinde sahnelenecek. Tiyatro öncesi ebru resim sergisi ve ebru sanatı gösterisini takiben Namık Kemal’in hayatı anlatılacak ve ardından vatan şairi Namık Kemal’in büstü törenle açılacak.

Vatan Yahut Silistre, Türk Edebiyatı’nda romantik tiyatronun ilk tipik örneklerinden ve batılı anlamda ilk tiyatro eserlerinden biri olma özelliğini taşıyor ve halkta milli duyguları harekete geçirmeyi amaçlıyor. İlk defa 1 Nisan 1873 tarihinde Gedikpaşa Tiyatrosu’nda sergilenen eser Türklerin yoğun olarak yaşadığı ve belediye başkanının Türk olduğu Glavinitsa’da oynanacak ve hem vatan şairi Namık Kemal’in tanınması sağlanacak hem de oyunun hikayesinin geçtiği bölgede ilk kez eserin sahneye konulmasıyla vatan şairi Namık Kemal anılmış olacak.
Kaynak: İHA