Mangallar, Gümüşhane'nin Izgara Taşıyla Şenleniyor

Havaların ısınıp piknik sezonunun açılmasıyla, etin lezzetini bozmayan ve kendi yağında pişmesini sağlayan Gümüşhane'nin ızgara taşları yoğun talep görüyor.

Kentte 7 yıldır ızgara taşı üreten Serdar Demirağ, AA muhabirine, üretime küçük çapta başladığını ancak talebin artması üzerine bahçesinde atölye kurarak işini sürdürdüğünü söyledi.

Çevre köylerden taşlar çıkarıp kesme atölyesinde işledikten sonra ızgara taşı haline getirdiğini anlatan Demirağ, taşların kalitesine göre farklı ürünler elde edildiğini bildirdi.
Ocaklardan çıkarılan taşların 4 ayrı kaliteden oluştuğunu dile getiren Demirağ, 800 dereceye kadar dayanıklı ızgara taşları bulunduğunu belirtti.

Demirağ, taşları, bir mangalın üzerini kaplayacak şekilde kestiğini ifade ederek, "Taşın üzerinde açtığımız küçük ve ince oluklar, ızgarası yapılan etten çıkan yağın akmasını engelliyor ve ızgaraya konulan etler, köfteler, balıklar, kendi yağlarıyla pişiyor, böylece yumuşak oluyor" dedi.

- "Karbonmonoksit gazıyla temas olmuyor"
Izgara taşında pişirilen gıdaların ateşle temas etmediğine dikkati çeken Demirağ, "Böylece mangal kömürü ve ateşten çıkan karbonmonoksit gazıyla temas olmuyor. Normalde soba üzeri ve piknik tüpünde de kullanmak mümkün. Izgara taşı kızıyor ve üzerine koyduğunuz sebzeler, etler kendi halinde pişiyor. İnsan sağlığını da olumsuz etkilemiyor" diye konuştu.

Izgara taşını kalitesine göre 10 ila 30 liradan sattığını kaydeden Demirağ, "İlimize has taştan ürettiğimiz ızgara taşları büyük ilgi görüyor, Türkiye'nin hemen hemen her yerinden sipariş alıyorum" dedi.

Yaz aylarında satışların arttığını, ramazan öncesi artan siparişleri karşılamakta zorlandığını belirten Demirağ, sağlayacağı birkaç kişilik istihdamla seri üretime başlayacağını ifade etti.

Yurt dışında yaşayan hemşehrilerinin Gümüşhane taşı ve özelliklerini tanıttıklarını anlatan Demirağ, böylece ürünlerini yurt dışına da sattığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA