Bakan Eroğlu: 'O Tarihe Kadar Su Sorunu Olmayacak'

Orman ve Su İşleri Bakanı ve İzmir Milletvekili Adayı Veysel Eroğlu, “İzmir demokrasinin kalesi olan bir kentimiz, bizle çok daha iyi kalkınacak. Projelerimiz ortada ama diğer partilerin hiçbir şeyini görmedik” dedi.

Bakan Eroğlu: 'O Tarihe Kadar Su Sorunu Olmayacak'
Orman ve Su İşleri Bakanı ve AK Parti İzmir 1. Bölge 1. Sıra Milletvekili Adayı Veysel Eroğlu, İzmir’deki basın yayın temsilcileri ile kahvaltıda bir araya geldi. Kaya Termal Otel düzenlenen toplantıya, İzmir 1. Bölge 1. Sıra milletvekili adayı Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, eşi Hatice Eroğlu, AK Parti İzmir İl Temsilcisi Bülent Delican, Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Emrun Sulayıcı, AK Parti 1. Bölge 4. Sıra milletvekili adayı Hüseyin Kocabıyık, 2. Bölge 1. Sıra milletvekili adayı İbrahim Turhan ve çok sayıda gazeteci katıldı.

EROĞLU, BASIN MENSUBU OLDUĞUNU AÇIKLADI

Geçen yıllarda amcasının gazetesinde muhabirlik ve yazarlık yaptığını, kendisinin de sarı basın kartı sahibi olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, “İzmir’e hizmet etmek benim hayalim, akrabalarımın bir kısmı burada. İzmir’e hizmet etmek için çok gayret ettim. Sayın Cumhurbaşkanımız 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olunca, bana ‘Hocam İstanbul’un su sorununu çözer misiniz?’ dedi. Önce tereddüt ettim, üniversitede kürsü başkanıyım, ama kabul etmezsen millete karşı vefa borcunu ödemezsin diye düşünüp, İSKİ Genel Müdürü oldum. O zamanlar İstanbul’un su sorununu çözen Başbakan olur deniyordu. İSKİ o zaman berbat bir durumdaydı, bütün kurumlara borcu vardı. Tesadüfen bir gün elime icradan tebligat geldi, diyor ki ‘7 gün içinde borçlarını ödemezsen mallarına el konulacak’ benim borcum yok ki bu nereden geldi dedim, o zamanın hükümeti kanun çıkartmış, İSKİ’nin borçları ödenmezse Genel Müdürünün mal varlığına el konulur diye. Bunları yaşadık biz. Ben 1 yıl içinde İstanbul’un su sorununu çözüp üniversitedeki görevime dönerim diye düşündüm. Su sorunu çözdükten sonra, üniversiteye dönmek istedim ama Haliç’e başladık, derken yıllarca çalıştık”

“İZMİR’E GELMEM İÇİN BÜYÜK TALEP VARDI”

İzmir’den aday olması için AK Parti Genel Merkezi’ne büyük talep gittiğini aktaran Eroğlu, şöyle konuştu: “Biz dosdoğru yolumuza devam edeceğiz, hizmet edeceğiz, insanları kucaklayacağız. Diğerlerinin ne söylediği önemli değil. Genel Merkez’e de büyük bir talep vardı, İzmir’e gelmem için bu talepte bulunanlara teşekkür ederim. İSKİ’de 600 tesis açtık, 6 bin 500 kilometre içme suyu hattını yeniledik, kayıplar yüzde 65’ti onları düşürdük. Dünyanın en ileri arıtma tesislerini kurduk. Geçmişte bütün arıtma tesislerini yabancılar yapardı, şu an 77 ilin arıtma tesisleri yaklaşık 10’da 1 maliyetle biz yapıyoruz. DSİ’de 2 bin 500 büyük tesisi inşa ettik. Bugün yanan 4 ampulden 1’inin enerjisi bizim ürettiğimiz temiz enerji. Çalışınca her şey oluyor. Bizden önce Türkiye’de oluşan atık suyun ancak 3’te 1’i arıtılıyor. Onun da büyük kısmı bizim İstanbul’da yaptığımız tesislerde arıtılıyordu. Çöpler oraya buraya atılıyordu. Kısa sürede 50 milyon nüfusun katı atık depolama alanını oluşturduk, isteyen belediyelere destek verdik.”

SULAMADA HAMLE YILI

Türkiye’nin su açısından zengin bir ülke olmadığını ifade eden Eroğlu, göreve geldiği zamanlar Türkiye’nin 77 ilinde su sorunu olduğunu ve bütün illerdeki sıkıntıyı çözdüklerine dikkat çekti. Büyük bir eylem planı hazırladıklarını belirten Eroğlu, şunları söyledi: “Yeterli su yoktu, çok büyük projeler yaptık. Su zengini bir ülke değiliz, suyumuzu akıllı kullanmazsak ne sulamaya ne de içmeye su bulamayız. Kışın biriktirdiğimiz suyu yazın kullanmamız gerekir, bunun için baraj ve gölet yapılması zorunlu. Tahtalı ve Gördes barajları olmasa İzmir’e su veremeyiz. Kimin yapıp yapmadığı önemli değil, Gördes Barajı’nı kısa sürede bitirdik. Gelecek için yeni barajlar yapıyoruz, en az 30 yıl sorun olmayacak şekilde su sorununu çözdük. Ola ki işi bilmeyen insanlar gelir, şehirleri susuz bırakmayalım. Bugün tarımda 7’nci sıraya yükselmişsek modern sulamayla buna ulaştık. Sulama tesislerini hızlandıracağız. Biz, sulamada büyük bir hamle gerçekleştirdik. Biz, geçen yıl ve bu yılı sulamada hamle yılı ilan ettik."

ENERJİ, GIDA VE SUYUN ÖNEMİ ARTACAK

Gelecek zamanlarda üç önemli sektörün öneminin daha da artacağını ifade eden Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Yakın gelecekte 3 önemli sektör var, 1’incisi enerji, 2’ncisi gıda güvenliği ve arzı, 3’üncüsü de su. Her üçünün de 25 yılda önemliliği artacaktır. Bu açıdan biz Türkiye’yi özellikle Ege’yi gıda üreten, ihraç eden bir bölge haline getirelim istiyoruz. Bu nedenle büyük bir proje başlattık ve İzmir’de bütün toprakları sulayacağız. Biz, 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Ormanın azaldığını söylüyorlar ama ortada kayıtlar var. 12 yılda ormanlık alanları hem alan olarak hem de odun serveti olarak artırdık."

Ormanın artık tapusu olduğunu anlatan Eroğlu, "12 yılda 9 milyon dekar attı. Odun serveti dediğimiz ormanlardaki odunların toplam hacmi bizden önce 1.2 milyon metreküp, biz 1.5 milyon metreküpe çıkarttık. ‘Yılda 500 milyon fidanı nasıl üretiyor’ diyorlar, dünyanın dikkatini çektik ve Dünya Ormancılık Forum ve Zirvesi Türkiye’de gerçekleşti. 27 yıldır New York’ta düzenlenen zirve İstanbul’da düzenlendi düşünebiliyor musunuz? Bu Türkiye’nin başarısıdır. Yılda 500 milyon metreküp toprak suya akıyordu biz bunu 160 milyon metreküpe indirdik. Yangınla mücadele programı iki kez ödül aldı. İzmir’de ormanlık alan çok, orman mahallelerini kalkındırmaya karar verdik. Bal ormanı kuralım dedik, 227 bal ormanı var, İzmir’de de bal ormanı hazırlamak istedik. Arıcılığı İzmir’de geliştirmek istiyoruz. Marka olursa bu iş tutar diye düşünüyorum. Zeytinlikleri aşılayalım ve en yakın mahalledeki vatandaşa dağıtalım dedim. İlk aşılama faaliyetine de ben geleceğim, 3 yıl bakımı bize ait, geliri vatandaşa ait olacak. Fındık, ceviz ve badem için de böyle olacak. Meteoroloji de çağı yakaladık hatta geçtik. Ormanlarda hayvan bakım evleri yaptık, yabani hayvanları da koruyoruz. İzmir’de doğa turizmini geliştirmek istiyoruz, bu konuda mastır planı hazırladık, İzmir bu potansiyeli yakalayacak en uygun yerlerden bir yer. Serbest turizm ve ticaret bölgesi oluşturalım diye bir düşüncemiz var.”

“2019’DA PROJELERİ BİTİRECEĞİZ, SÖZÜMÜZ SÖZ”

İzmir’in turizmden potansiyeli kadar pay almadığını savunan ve doğa turizmiyle ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini aktaran Eroğlu, “İzmir Ege’nin yıldızı, biz de dünyanın incisi haline getireceğiz diyoruz. 2014 yılı sonu itibariyle hükümet olarak İzmir’e 29.1 milyar TL’lik yatırım yapılmış, bunun 3 milyar TL’sini bizim bakanlığımız yapmış. 310 bin dekar araziyi sulamaya açtık, 5 dev baraj inşa ettik, 68 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Beydağ Barajı’nı 3 yılda bitirdik. 2019 yılına hazırladığımız projeler var. 466 tesisi tamamlayacağız, 2019 yılına kadar bitireceğiz, sözümüz sözdür. Binali beyin 35 projesiyle ilgili çalışmalar da yapılıyor zaten” dedi.

“DİĞER PARTİLERİN PROJELERİNİ DAHA GÖREMEDİK”

Diğer partilerle kavga içinde olmayacaklarını kaydeden Bakan Eroğlu, sözlerine şöyle son verdi: “Bütün İzmirlilerin gönlünü alacağız. İzmir’i ve İzmirlileri seviyoruz, onlara hizmet etmek de bizim için ibadettir. Hedefimiz 7 Haziran seçimlerinde AK Parti’yi İzmir’de birinci parti yapmaktır. AK Parti hiçbir partinin arka bahçesi değildir. İzmir demokrasinin kalesi olan bir kentimiz, bizlerle de çok daha iyi gelişecek, kalkınacak. Bizim projelerimiz var, nereye ne açacağımızı, ne kadar kaynak aktaracağımızı açıkça ifade ediyoruz. Diğer partilerde proje var mı henüz göremedik. Sadece karalama siyaseti var.”

Konuşmasının ardından gazetecilerle sohbet eden Eroğlu, İzmir’deki eksikliklerle ilgili her zaman kendisine ulaşarak fikir alışverişinde bulunmalarını da istedi. Toplantının ardından Bakan Eroğlu, beraberindekilerle 475’inci Uluslararası Mesir Macunu Festivali’ne katılmak üzere Manisa’ya gitti.

"İZMİR’E YATIRIM SAĞANAK ŞEKLİNDE YAĞACAK"

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican da, İzmir’in Bakan Eroğlu’nun gelmesiyle her gün farklı bir sabaha uyanacağını dile getirerek, “Bakanımızın 466 projesinin daha da devamı gelecek. Göreceksiniz İzmir’e yatırımlar sağanak şeklinde yağacak” dedi.

Kaynak: İHA