Tarihi İskender Paşa Konağı Halka Açıldı

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından işletmesi kişiye devredilen tarihi İskender Paşa Konağı, katılımcıların daveti ile açıldı,

Tarihi İskender Paşa Konağı Halka Açıldı
Merkez Sur ilçesinde bulunan İskender Paşa Konağı, 1551 yılında Diyarbakır Valiliği’ne atanan ve on dört yıl Diyarbakır’da valilik yapan Diyarbakır’ın 12. valisi İskender Paşa tarafından kendisi için ikametgah olarak yaptırıldı. Tarihi konak Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün yürüttüğü restorasyon çalışması ile yenilendi. Restorasyon çalışmalarının ardından konağın işletmesi şahıslara devredildi.

Restorasyon çalışmalarının ardından düzenlenen açılış törenine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Konağın işletmesini devralarak tarihe sahip çıkmak gayesinde olan İbrahim Işıklı, doğma büyüme Diyarbakırlı olduğunu söyledi. Işıklı, “Buraları çok iyi biliyorum. Çocukluğum bu sokaklarda geçti. Bildiklerimi insanlarla paylaşmak istiyorum. Diyarbakır’da ki tarihi mekanların aşkla işlendi. Tarihi mekanların insanların merak odağı oldu. Diyarbakır dünyadaki ender ve görülmeye değer şehirlerden biridir. Çözüm sürecide önemlidir bu konuda. Sürecin gerçekleşmesi demek insanların bu bölgeye gelmekteki tereddütlerinden kurtulması anlamına geliyor. Şu an da dahi gelişmeleri görüyoruz” dedi.

Açılış kurdelesini kesen Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan bölgedeki bütün eserlerin tamamının restorasyonu için 30 milyon lira harcandıklarını belirterek, “Çözüm süreci ile birlikte Diyarbakır ve bölgede özellikle inanç turizmi canlanacaktır. Diyarbakır’ın ilçesi olan Eğil’de ki peygamber kabirlerinin restorasyonundan önce kimse oraları bilmezdi. Eskiden on kişi oraya gidiyorsa şimdi bin kişi gidiyordur. Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak, amaçlarının mülkiyeti kuruma ait olan eserlerin restoresini yapmak ve halkın hizmetine sunmaktır” diye konuştu.
Kaynak: İHA