Gömeç Belediye Başkanı Arslan Balıkesir’deki Kadına Yönelik Şiddet Seminerine Katıldı

Balıkesir’de, Avrupa Birliği ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülen, "Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi", koordinasyon ve farkındalık yaratma semineri, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman’ın da katılımıyla Termal Asya Otel’de gerçekleştirildi.

Gömeç Belediye Başkanı Arslan Balıkesir’deki Kadına Yönelik Şiddet Seminerine Katıldı
Balıkesir Valisi Mustafa Yaman’ın yanı sıra; İl Jandarma Komutanı Ömer Arık, Cumhuriyet Başsavcılığı, İl Jandarma Komutanlığı bünyesindeki yetkililerle, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, kamu kurum ve kuruluşları, baro, sanayi ve ticaret odaları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin katıldığı seminere ilgi yoğun oldu.

Açılış konuşmasını yapan Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, şiddetin toplumlar ve hukuk düzeni için ciddi bir sorun olduğun söyledi. Kadına yönelik şiddetin meşru olmayan boyutunun yanı sıra bir insanlık suçu olduğunu kaydeden Vali Yaman, Türk toplumunun geleneğinde kadına el kaldırmanın bulanmadığını, Türk toplumunda kadına el kaldıran erkeğe de "yiğit" denilmediğini ifade etti.

Seminerde konuşan Balıkesir İl Jandarma Komutanı Ömer Arık ise; dünyada yoksulluk sınırı altında yaşayan kişilerin yüzde 70’inin kadın olduğunu, dünyadaki mal varlığının da sadece yüzde 1’inin kadınlara ait olduğunu belirtti.

Güçsüz, kişilik bozukluğu olanların, aşağılık kompleksine sahip insanların saldırgan davranışlar sergilediğini anlatan Arık, saygınlık yaratacak doğru, güzel, olumlu yol ve yöntemler bulamayan insanların saldırgan davranışlarla bu duygularını gidermeye çalıştığını söyledi.

Seminere katılan Gömeç Belediye Başkanı Kazım Arslan ise; yaptığı konuşmada, böylesi önemli bir toplantıda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Balıkesir İl Jandarma Komutanı Ömer Arık’a böylesi anlamlı bir seminerin düzenlenmesine öncülük etmesi nedeniyle teşekkür eden Başkan Arslan, “Şiddet gören çoğu kadın toplumsal yaşama aktif ve üretken katılmadığı için, şiddet sosyal ve ekonomik kalkınma önünde bir engel oluşturmaktadır. Bu durum Kadın-Erkek eşitsizliğinin de devamına neden olmaktadır. Kadına Yönelik Şiddetle mücadele sağlıklı bir toplum yapısı için şarttır” dedi.

Gömeç Belediye Başkanı Arslan konuşmasını, “Biz yerel yöneticiler olarak bu toplumsal sorunu yok edemeyiz ama en aza indirmek için çok çaba sarf etmemiz gerekmektedir” ifadeleriyle sona erdirdi.

Seminerde; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de çalışma yaşındaki kadınların çoğu tarım sektöründe olmak üzere sadece yüzde 31’i istihdama katılabildiği, eşit iş yapan kadınlar erkeklerden yüzde 20 daha az ücret aldığı, kadına yönelik şiddetin evrensel nitelikte bir konu olduğu vurguları yapıldı.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada her 3 kadından birinin fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığını kaydedildiği seminerde; kadınların genellikle en yakınlarındaki erkekler tarafından (eş, baba, çocuk, kardeş) şiddet gördüğü, kadınların sadece yüzde 11’inin uğradıkları şiddet nedeniyle herhangi bir kuruma başvurdu ancak önemli bir bölümünün en yakınındaki kişiye bile şiddete maruz kaldığını söylemediği belirtildi.
Kaynak: İHA