Paralelin son oyunu : Tahliye kumpası

Paralel yapının avukatları 22 Temmuz’dan bu yana tutuklanan tüm şüpheliler için, hakimi eski özel yetkili mahkeme başkanı olan İstanbul 29. Asliye Ceza’dan tahliye talep etti. Soruşturma dosyalarını isteyen Hakim Özçelik’e ise savcıların cevabı ‘yetkin yok’ oldu.

Paralelin son oyunu : Tahliye kumpası
İstanbul Başsavcılığınca 22 Temmuz'dan bu yana yürütülen paralel yapıya ilişkin soruşturmalarda tutuklanan aralarında Tufan Ergüder, Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün, Yakup Saygılı ve Hidayet Karaca'nın da bulunduğu şüphelilerin avukatları ile Dink cinayeti soruşturmasında tutuklanan Ramazan Akyürek'in avukatı, İstanbul Sulh Ceza Hakimlerinin reddini ve şüphelilerin tahliye talebi içeren dilekçelerini yetkisi olmayan İstanbul 29. Asliye Ceza'ya sundu.

Yetkisi olmadığı halde bu talepleri kabul eden 29. Asliye Ceza Hakimi Metin Özçelik de, 21 Nisan'da soruşturmaları yürüten savcılara yazı yazarak, reddi hakim ve tahliye taleplerini karara bağlamak için dosyaları talep etti.

Savcılar dosyaları vermedi


Paralel yapıya ilişkin soruşturmaları yürüten savcılar da, Hakim Özçelik'e cevaben, Sulh Ceza Hakimliğinin kararlarına ilişkin itirazlara ve reddi hakim taleplerine, numara olarak kendinden sonra gelen Sulh Ceza Hakimliğinin bakabileceğini bu nedenle söz konusu dosyaları mahkemeye gönderemeyeceklerini ifade etti. Savcılık ayrıca, bu konuyla ilgili de Adalet Bakanlığı'nın yazısını da ek olarak mahkemeye gönderdi. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün 6 Şubat'ta İstanbul Başsavcılığına gönderdiği sulh ceza hakimlikleri tarafından alınan kararlara ilişkin itirazları değerlendirme makamının yine sulh ceza hakimlikleri olduğu kaydedilmişti.