Gümüşhane'de Papa ve Ap Kararına Tepki

Gümüşhane'nin Yayladere köyünde, Ermeniler tarafından katledilen atalarının mezarlarını ziyaret eden vatandaşlar, Papa Franciscus'un 1915 olaylarına ilişkin iddiaları ile AP'nin kararına tepki gösterdi.

Yayladere köyünde yaşayan Gümüşhane Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1900'lü yılların başında dedeleriyle birlikte 18 kişinin, katırlarla birlikte Rusların Tekke köyündeki karargahına Trabzon'dan un ve erzak getirdiklerini anlattı.
Annesinin kendisine, bu köylülerin yolunun Ermeniler tarafından, İmera Manastırı'nın bulunduğu Olucak köyünün Taşkesen mevkisinde kesildiğini anlattığını aktaran Erdem, şöyle konuştu:
"Dedelerimi ve diğerlerini ıssız bir yere götürmüşler. Onlarla birlikte olan Çavuş oğlu Mahmut ile Kör İbrahim'in oğlu İsmail bir fırsatını bulup kaçmışlar ancak Ermeniler İsmail'i yakalayarak ağzına kurşun sıkarak öldürmüşler. Mahmut ise Maden'de, Rusların yol yapımında çalıştırdığı Türklerin yanına giderek durumu anlatmış. İşi bırakan Türkler, katliamın yapıldığı Taşdelen mevkisine gelmişler. Ermeniler hiçkimseyi sağ bırakmamış, hepsini katletmişler."
Ermenilerin katliamına uğramak istemeyen yol işçilerinin olay yerinden ayrıldığını belirten Erdem, bir süre sonra geri dönen Ermenilerin katlettiği, katlettikleri köylülerin cenazelerini katırlara bağlayarak köy meydanında dizdiğini anlattı.
Erdem, Ermenilerin köyden ayrılmasının ardından dedesinin de aralarında bulunduğu 18 köylünün cenazesinin okulun yanındaki mezarlığa defnedildiğini kaydetti.

- "Asıl soykırımını Ermeniler yapmıştır"
Erdem, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'un 1915 olaylarına ilişkin iddialarına işaret ederek, "Gerek Papa gerek Avrupa Parlamentosu olsun, Ermenilerin lehine, Türkiye'nin aleyhine yapılan konuşmaların, alınan kararların hiçbirini kabul etmiyoruz. Asıl soykırımını Ermeniler yapmıştır. Yapılan katliam Türkiye'nin her yerinde açık ve seçik bellidir. Avrupa Parlamentosu, Ermeni diasporasının güdümünde parlamentodur. Aldığı hiçbir karar bizim için geçerli değildir" ifadesini kullandı.
Söğütalğıl köyünden Servet Delibaş da dayısının, söz konusu dönemde Kostan Dağı'nda koyunları otlatırken Ermeniler tarafından katledildiğini söyledi.

Atalarının mezarları başında dua eden vatandaşlar, daha sonra Papa Franciscus'un 1915 olaylarına ilişkin iddiaları ile AP'nin kararına tepki gösteren sloganlar attı.
Kaynak: AA