Sanık Avukatından Hasarlı Araba Örneğiyle Savunma

Soma davasında tutuksuz sanık Ümit Şahin’in ek savunmasını yapan Avukat Gani Engin Ulusoy, verdiği hasarlı araba örneği ile kazadan asıl Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. yetkililerinin sorumlu olduğunu savunarak, mahkemeden suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.


Soma davasında müvekkili Ümit Şahin’in ek savunmasını yapan avukat Gani Engin Ulusoy, 2009 yılında madeni işleten Park Teknik şirketinin TKİ’ye giderek madende telafisi mümkün olmayan sorunların yaşanacağı ihtimali ile ihaleden vazgeçmek istediğini, gerekli önlem alınmadan şirketin Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye devredildiğini hatırlattı. Hasarlı araba örneği ile madende yaşananları özdeşleştiren Ulusoy, kazadan asıl TKİ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, MİGEM ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. yetkililerinin sorumlu olduğunu savunarak, mahkemeden suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

“PARK TEKNİK OLAYI BEŞ YIL ÖNCESİNDEN BİLMİŞ”
Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin TKİ’ye bağlı bir maden olduğunu söyleyen Ulusoy savunmasında şunları ifade etti: “Maden, Park Teknik şirketindeyken, şirket 2009 yılında teknik problemler ve yangınlardan dolayı ihaleden vazgeçmek istiyor. ‘Büyük risk var, telafisi mümkün olmayan zararlar olabilir’ diyor vazgeçiyor. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye devrediyor. Şimdi şirket başkanı savunmasında kazanın nedeninin bilmediğini söylüyor. Şirketin genel müdürü ‘nedenini anlayamadık, madenciliğin doğasında var’ diyor. İşletme müdürü ‘kömür yangını değil’ diyor. Şirketin en yetkilileri kazanın sebebini bilmediklerini söylüyor ama Park Teknik beş yıl öncesinden bilmiş. Ballı ihaleyi almış ama bırakıyor. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., ‘aynı şartlara talibim’ diyor. TKİ kabul edip şirketi Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye veriyor. Beş yıl sonra da olay meydana geliyor.”

SANIK AVUKATTAN HASARLI ARABA ÖRNEĞİ
Ulusoy, savunmasını şu hasarlı araba örneğini vererek devam etti: “Düşünün ki, ben bir araba alıyorum. Yolda giderken arabanın direksiyonu tutmuyor, freni tutmuyor, dumanlar çıkarıyor. Arabayı geri götürüyorum ama gerekli tamirat yapılmadan direksiyonu ve freni tutmasa da, dumanlar çıksa da arabayı başkası alıyor. Araba kaza yapıyor, içindekiler ölüyor. 'Kusur şoförde mi, kaza sırasında oluşan hava şartlarında mı, muavinde mi, karşıdan gelen minibüste mi?' diye yorum yapıyoruz. Asıl kusur arabaya binende ve satanda. Bu arada arabanın durumunu trafik polisi görüyor. Durdurup trafikten men etmesi lazım. TKİ burada ne yapacak? Riskleri giderecek sonra ihaleye çıkaracak. Burada arabayı alan yok, arabayı satan yok, karşıdan gelen minibüs şoförü var. Bu sanıklar yoksa adalet de yoktur. Park Teknik şirketinin ihalesini kabul eden devir izni veren TKİ yetkilileridir. Diğer sorumlular Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin 2009’daki yetkilileridir. Üçüncü sorumlular iş güvenliğini denetlemeden sorumlu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve MİGEM müfettişleri ve amirleridir. Denetleyen fakat sakıncaları görmezden gelenler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını mahkemeden talep ediyoruz. 2009 yılında Park Teknik, ‘telafisi mümkün olmayan kazalar’ diyor. Neden ballı kaymaklı işi bıraksın?’”
Kaynak: İHA