Dava karşılığı himmet

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kaynaklarına göre, cemaatin Yargı'da kurduğu himmet zincirinin en büyük halkası ticaret mahkemeleri. HSYK, Yargı'daki bu kirli ağı 3 müfettişle soruşturacak

Dava karşılığı himmet
Yargıdaki paralel yapılanma soruşturması, kamuoyuna daha çok 'Ergenekon, Balyoz ve KPSS gibi soruşturma ve davalarına bakan hâkim ve savcılara mercek tutulacak' diye yansıtıldı. Ancak cemaatin yargı içindeki asıl örgütlenmesinin ticaret mahkemelerinde olduğu iddia edildi. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) başlattığı 'Yargıda Paralel Devlet Yapılanması Terör Örgütü' soruşturması kapsamında görevlendirilen 3 HSYK müfettişi 'yargıdaki himmet zinciri'ni de araştıracak.

İŞADAMLARI HSYK'YA İHBAR ETTİ
HSYK kaynakları, kamuoyunun 'bilinen' dava ve soruşturmalarla ilgilenirken örgütlü yapılanmanın özellikle ticaret mahkemelerinde cemaat lehine kararlar çıkarttığına dikkat çekti. Kaynaklar, HSYK'nın başlattığı 'kapsamlı inceleme'nin önemli bölümünün ticaret mahkemeleri olduğuna işaret ettiğini söyledi. HSYK'nın görevlendirdiği 3 müfettiş, Kurul'a işadamlarının yaptığı ihbarları da dikkate alarak ticaret mahkemelerinde görülmekte olan veya sonuçlanan ve birçoğunun mali değeri milyon dolarlarla ölçülen davalardaki paralel yapı etkisini öncelikle araştıracak. Bu kapsamda; kamu ihaleleriyle ilgili davalar ve büyük şirketlerin birbirleri ile aralarındaki alacak davaları 'himmet' yönüyle de araştırılacak.

DAVA KARŞILIĞI HİMMET

Müfettişler bu iddiaları araştırırken, davaların lehlerine sonuçlanması için kendilerinden 'himmet' adı altında yüklü paralar alındığı iddiasıyla HSYK'ya resmi veya gayrı resmi bilgi veren işadamlarının ihbarlarını veri olarak alacak. HSYK kaynakları, pek çok işadamının doğrudan veya dolaylı olarak Kurul'a ulaşarak paralel yapının kendilerinden 'himmet' adı altında para istediğini, karşılığında da davalarının lehlerine sonuçlandırılacağı vaadini verdiğini belirtti.

ÖNCE AYIKLAMA SONRA ARAŞTIRMA

HSYK 3'üncü Dairesi'nin geçen hafta başlatıldığını açıkladığı 'paralel yargı incelemesi' kapsamında şu anda 3 müfettişin görevlendirildiği belirtildi. Bu müfettişler, öncelikle Kurul'a yansıyan iddiaların ciddiyetine göre ayıklama yaparak araştırılacak iddiaları sıralamaya koyacak. Ardından inceleyecekleri dosyaları mahkeme veya savcılıklarından isteyerek veya doğrudan o adliyeye giderek araştırma yapacak. Kurul'da 3 müfettişin yetmemesi halinde müfettiş kadrosuna takviye yapılması da kabul edildi.

DARBE SAVCILARINA YENİDEN İNCELEME

HSYK'nın 'soruşturma izni' verdiği 17 ve 25 Aralık darbe girişimi hâkim ve savcıları Muammer Akkaş ve Celal Kara ile Hâkim Süleyman Karaçöl haklarında 'görevi kötüye kullanma' ve 'görevi ihmal' suçlarından iddianame hazırlanmıştı. HSYK bu savcı ve hakimlerin eylemlerini 'Paralel Devlet Yapılanması Terör Örgütü üyeliği' olarak değerlendirmişti. Ancak HSYK'nın iddianameyi hazırlayacak başsavcılıklara bir yönlendirmede bulunmaması 'örgüt üyeliği' iddiasını 'şimdilik' iddianameye yansıtmadı. İşte 3 müfetiş, bu savcılar ile hâkimlerin paralel terör örgütü ile bağlantılı olup olmadıklarını yeniden inceleyecek. Bu yönde bulgulara ulaşılırsa 'örgüt üyeliği' davası açabilecek.