Balkanlar'ın 'İmf' Borçluları

Balkan ülkeleri arasında Bosna Hersek, Sırbistan ve Arnavutluk'un Uluslararası Para Fonu'na (IMF) borcu bulunurken, Kosova, Karadağ, Hırvatistan ve Makedonya'nın ise bu kuruma hiç borcu yok.

IMF'ye en fazla borcu olan Balkan ülkesi Bosna Hersek. IMF Bosna Hersek Temsilciliğinden alınan bilgiye göre, 31 Mart 2015 tarihi itibarıyla Bosna Hersek'in IMF'ye olan borcu 594.31 milyon avro.
1998-2012 yılları arasında IMF'den dört kez kredi alan Bosna Hersek'in mevcut dış borcu ise 4.1 milyar avro.
IMF'ye borcu olan bir diğer Balkan ülkesi ise Sırbistan. Son 14 yıl içerisinde IMF'den altı kez kredi alan Sırbistan'ın 2014 yılı sonu itibarıyla bu kuruma olan toplam borcu 462.55 milyon avro. Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, Sırbistan'ın toplam dış borcu ise 11.9 milyar avro.
Arnavutluk da IMF'ye borcu olan ülkelerden. Son olarak 2014 yılında IMF'den kredi alan Arnavutluk'un bu kuruma olan toplam borcu 429 milyon avro.

- Hırvatistan, Karadağ, Kosova ve Makedonya'nın borcu yok

Balkan ülkeleri arasında Hırvatistan, Karadağ, Kosova ve Makedonya'nın IMF'ye hiç borcu bulunmuyor.
IMF'den ilk kredisini 1994 yılında alan Hırvatistan, IMF'ye olan borcunun tamamını 15 Kasım 2006 tarihinde ödedi.

IMF'ye olan borcunu ödeyen bir diğer Balkan ülkesi de Makedonya. IMF'ye olan borcunun son taksiti olan 174 milyon doları 27 Şubat'ta ödeyerek, IMF'ye olan borcunu sıfırladı.
Makedonya, 2011 yılında aldıkları 312 milyon dolarlık krediyi zamanından önce ödeyerek, 5 milyon avro tasarruf yaptı.
Kosova da IMF'ye olan borcunu ödeyen ülkelerden. Kosova, 2013 yılı sonunda 107 milyon avroluk borcunu ödeyerek, IMF'ye borcu olmayan ülkeler arasına adını yazdırdı.
Bu yılki bütçe planlamalarında da IMF'den borç alması öngörülmeyen Kosova'nın toplam dış borcu 326.35 milyon avro.
IMF'ye borcu olmayan bir diğer Balkan ülkesi ise Karadağ.
Geçen kasım ayında sunulan IMF'ni Karadağ raporunda ülkedeki ekonomik sorunlara, yüksek vergilere ve yüksek işsizliğe dikkat çekilirken, IMF raporunda hükümete devletin harcamalarını azaltıp, sorunları hafifletmek amacıyla ekonomik reformlar uygulaması tavsiyesinde bulunmuştu.
Bölgenin nüfus bakımından en küçük ülkesi olan Karadağ'ın 2014 sonu itibarıyla toplam borcu 2.02 milyar avro.
Kaynak: AA