Mantar Zehirlenmesinin Şifası 'Propolis' Olacak

Düzce Üniversitesi (DÜ) Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezinde yürütülen araştırma kapsamında, mantar zehirlenmelerine karşı önemli bir panzehir olduğu belirlenen propolisten üretilecek ilacın tıp dünyasına kazandırılmasının amaçlandığı bildirildi.

Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıl önce başladıklarını araştırma kapsamında arıların bitkilerden ürettiği propolisin hücre hatlarındaki çalışmanın tamamladığını söyledi.

Yaptıkları analizlerden çok iyi sonuçlar alındığını anlatan Kekeçoğlu, "Bizim araştırmalar sonucunda bulduğumuz propolis maddesindeki panzehir, mantar zehirlenmelerinde kullanılan mevcut ilaçtan daha iyi bir sonuç verdi. Projemiz tamamlandığında bir ilaç firması tarafından panzehir niteliği taşıyan tablet ilaç üretilecek. İlacın dozu ve etkisiyle ilgili hazırlığı biz yürüteceğiz" diye konuştu.

Kekeçoğlu, üniversitede önemli uzmanların bulunduğu ekiple sürdürülen araştırmaların tıp dünyasına ciddi katkılar sağlayacağına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Araştırmalar ilerledikçe arıların dış etkenlerden yuvasını korumak için yaptığı reçinemsi bir madde olan propolisin önemini daha iyi anladık. Analizlerde önemli veriler elde edildi. İstatistiki bilgiler bizim için çok önemli. Yaklaşık bir yıldır sürekli konu hakkında çalışmalarımızı sürdürdük. Gelişme raporunu hazırladık, projesinin destekçisi TÜBİTAK'a bunu göndereceğiz. Projenin son aşaması ise panzehirin deney hayvanları üzerinde etkilerini görmek olacak. Bu hazırlıklarımıza da bitirdik. Kısa süre sonra bunun sonuçlarını da alacağız."
Kaynak: AA