Soma’daki Madenin Elektrik Mühendisi Savunmasını Verdi

Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 madencinin hayatını kaybettiği Eynez maden ocağının elektrik mühendisi olan ve tutuksuz yargılanan Ümit Şahin verdiği savunmasında suçlamaları kabul etmedi.

Şahin, kendilerinin yetkili bir kurumun İzmir Şubesine elektrik projesi sunduklarını ancak kendilerine, ‘Çalıştığınız yerde sorumluluk size ait. Bize bir proje sunmanıza gerek yok’ denildiğini öne sürdü.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Soma davasının tutuksuz sanıklarının savunmalarının alınmasına devam ediliyor. İlk duruşmanın 5’inci oturumunun öğleden sonraki ilk bölümünde savunma veren madenin elektrik mühendisi Ümit Şahin üstüne atılan suçlamaları kabul etmedi. Kendi ekibinde bir elektrik mühendisi ve 60 kişiden oluşan tekniker ve teknisyenlerle birlikte madenin elektrik işlerini yaptıklarını kaydeden Şahin, Eynez’deki madenin yanı sıra Soma Holding’e bağlı Atabacası ve Işıklar Maden ocaklarında da elektrik işlerine yardım ettiğini söyledi.

Yeraltında kullanılan kabloların alev sızdırmaz kablolar olduğunu anlatan Şahin, bu konunun bilirkişi raporunda yanlış aksettirildiğini anlatarak, “Burada bir yanlış anlaşılma var. Alev sızdırmaz kablolar yangın çıkarmayan kablolardır. Ancak bu kablolar yangında dış kaplamaları yanmıştır. MGM dediğimiz kablolar olayın olduğu yerde bantın yanmasından dolayı kabloların dış kaplaması yanmıştır. Alev kaynağı çekildikten sonra da kablolar sönmüştür. Burada elektrik altyapısından kaynaklanan bir durum yok. U-3 bandındaki elektrik trafolarında ve kablolarında herhangi bir tahribat olmadığını Haluk Evinç bana söylemiştir. Bilirkişi raporunda geçen malzemeler yanmaz değil metan gazı patlamasına karşı bir malzemedir.”
Elektrik projesinin MİGEM’e onaylatılmadığı yönündeki iddiaları da kabul etmeyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ruhsat alma işlemlerinde elektrik projesinin de onaylandığını biliyorum. Bilirkişi raporunda her yıl elektrik projesi onaylatılmalı diye bir ifade var. Ancak, bu durum öyle değil. İşyerini denetlemeye gelen müfettişlere elektrik projesini nasıl ve nereye onaylatmam gerektiğini sordum onlar da bana Çalışma Bakanlığının İzmir Şubesine giderek onaylatabileceğimi söyledi.

Bende projeyi hazırlayarak İzmir Şubesine gittim. Ancak, bana orada ‘Çalıştığınız yerden siz sorumlusunuz. Bize proje sunmanıza gerek yok’ dediler biz de bir daha proje hazırlamadık. Biz kabloları insanların uzanamayacağı tavana asmak durumundayız. Yerden kablo geçirmeyiz. Yeraltında trafo sayılarını olduğundan fazla tutuyoruz. Bir yer altı trafosunun ağırlığı yaklaşık 7-8 ton civarında. Bu arızalandığı zaman yerinden kaldırmak bir günümü alır bu yüzden trafoları fazla tutarız ki bir arıza olduğu zaman yedeği devreye girebilsin. Telefon haberleşmesi konusunda da bir sıkıntı olmadı. Bunu yapılan telefon görüşmelerinin kayıtlarından da bulabilirsiniz.”
Madenin 2005 yılında yapıldığını ve devralındığında oldukça küçük bir maden olduğunu anlatan Şahin, zaman içinde büyüyen madendeki tüm elektrik tesisatının yeni olduğunu da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA