'Mimar Sinan'a Yapılan Haksızlık Giderilecek'

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, eleştirilere neden olan Atik Valide Külliyesi'nde yapılan restorasyon çalışmasıyla ilgili, "Koruma Yüksek Kuruluna itiraz ettik. Şimdi koruma kurulunun bu itiraza göre karar vermesini bekliyoruz. Yapılan uygulama için kabul gören itirazımızı Anadolu Yakası'na bakan kurul değerlendirecek ve Koruma Yüksek Kurulunun kararı doğrultusunda daha önce onayladığı projeyi, değiştirmek zorunda kalacak ve böylece Mimar Sinan'a yapılan bu haksızlık giderilecek" diye konuştu.

Mimar Sinan'ın son yapıtı olarak bilinen Atik Valide Külliyesi'nin hazırlanan restorasyon projesine aykırı olarak düzenlenmesiyle ilgili Vakıflar Genel Müdürü Ertem, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Ertem, Atik Valide Külliyesi için hazırlanan restorasyon projesine aykırı bir uygulamanın Bilim Heyeti tarafından kabul edildiğini ve geçen ekim ayında bu uygulamanın gerçekleştirildiğini kaydetti.

Projeye aykırı bu uygulamanın bölge müdürlüğünün kabahati olduğunu belirten Ertem, üzerinde fazla durulmaması sebebiyle uygulamanın gerçekleştiğini söyledi.

Ertem, yaptıkları incelemede uygulamanın böyle olmaması gerektiğini ifade ettiklerini ancak bunu gerçekleştirme noktasında başarılı olamadıklarını kaydetti.

Ertem, bu konuda başarılı olamamalarının nedenini ise şöyle açıkladı: "Çünkü yapılan yanlış uygulamayı koruma kuruluna onaylattılar ve yaptıkları yanlış uygulamaya bir meşruiyet kazandırmaya çalıştılar."
Ertem, yapılan uygulamanın yanlış olduğunu Koruma Kuruluna söylediklerini ancak görüşlerine itibar edilmediğini kaydetti.

Bunun üzerine Koruma Yüksek Kurulu'na itiraz ettiklerini anlatan Ertem, şöyle konuştu:
"Benim de üyesi olduğum Koruma Yüksek Kuruluna itiraz ettik. Gerçekten itirazımız bütün katılımcı üyelerce kabul gördü. Şimdi koruma kurulunun bu itiraza göre karar vermesini bekliyoruz. Süreç bundan sonra devam ediyor. Yapılan uygulama için kabul gören itirazımızı Anadolu Yakası'na bakan kurul değerlendirecek ve Koruma Yüksek Kurulunun kararı doğrultusunda daha önce onayladığı projeyi, değiştirmek zorunda kalacak ve böylece Mimar Sinan'a yapılan bu haksızlık giderilecek. Süreçle ilgili sonucu da bu ay içerisinde alırız. Çünkü orada eğitim devam ettiği için yapılan bu yanlış uygulamayı yaz aylarında kaldırırız diye düşünüyorum, niyetimiz o."
Ertem, "Bu süreç şunu ortaya koydu: Tarihi yapılar mimar ve mühendislere teslim edilemeyecek kadar önemli. Tahribatı yapanlar, fantezilerini hayata geçiren bilim kurulu üyeleri ve bunu onaylayanlar ise Koruma Kurulu üyeleri" ifadesini kullandı.
-1. Derece tescilli
Atik Valide Camii ve Külliyesi, 1583 yılında İstanbul'un Üsküdar ilçesinde II. Selim'in eşi, III. Murat'ın ise annesi Afife Nur-Banü Valide Sultan tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştı.
Birinci derece tescilli olan yapı, külliye, cami, medrese, tekke, sübyan mektebi, kervansaray, hamam ve darüşşifadan oluşur.
Kaynak: AA