Turizmde 'Sahte Bal' Uyarısı

Turizmciler ve bal üreticileri, özellikle "her şey dahil" sistemde sunulan açık ballarla ilgili denetimlerin, artırılmasını talep ediyor.

Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, AA muhabirine, sahte bal reklamlarının yasaklanmasının çok önemli gelişme olduğunu belirtti.

Sahte bal satışının, gerçek bal üreticilerine büyük zarar verdiğine dikkati çeken Altın, şöyle konuştu:
"Kavanozların üzerine markayla birlikte büyük harflerle bal yazıyorlar ancak içeriğine baktığınızda küçük harflerle aromalı şurup yazıyor. Sahte ballar, kahvaltı salonları ve kreşlerin yanı sıra bazı otellerde, her şey dahil sisteminde açık şekilde sunuluyor ancak müşteriler bu ürünleri kontrol imkanı bulamıyor. Tüketicileri dikkatli olmaya davet ediyoruz. Gerekirse işletmelerin mutfaklara girsinler, kendilerine bal diye neyin sunulduğunu kontrol etsinler. Reklamı yasaklanan sahte ballara karşı piyasada da etkin denetim gerçekleştirilerek halk sağlığını tehdit eden bu dolandırıcılığa asla izin vermemeli."
-"Otelleri, duyarlılığa davet ediyoruz"
Didim Turizm Derneği Başkanı Ercüment Alkaner ise otellerde yerli ve yabancı müşterilere nitelikli ürünler sunulmasının önemini vurguladı.
Otellerin büyük bölümünün "her şey dahil" sistemiyle çalıştığına değinen Alkaner, bilinçlenen müşterilerin, bu sistemde kaliteyi arar hale geldiğini ifade etti.

Alkaner, turizmin temel direkleri olan otellere, merdiven altı, kalitesiz ürünlerin sokulmaması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
"Otellerde yapılan işin, doğru ve ahlaklı olması gerekiyor. Düzgün işler yaptığınız takdirde, insanlar sizi o derece tercih eder. Otellerde mutlaka piyasada kendisini kanıtlamış, TSE markalı, bilinen firmaların ürünlerini tercih etmek lazım. Merdiven altı, ne olduğu belli olmayan, adı sanı bilinmedik ürünleri, otellere sokmamak lazım. Üç beş kuruş maliyetten düşüreceğiz diye müşterilere zarar vermek, doğru değil. Türkiye, artık çok ileri turizm hizmeti sunuyor. Dolayısıyla insanların yediğinden içtiğinden dolayı midesinin bulanmaması, sağlıklı gelip sağlıklı gitmeleri gerekiyor. Bu konuda sürekli otelleri uyarıp, duyarlılığa davet ediyoruz."
- Etkin denetim talebi
Ercüment Alkaner, otellerin statülerine göre farklı kurum ve kuruluşlarca denetlendiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerin denetiminde olan oteller var. Her iki kuruluşa da bu noktada önemli görevler düşüyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca otellere yönelik aylık denetim yapılıyor. Buna Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da eşlik etmesi, denetimlerin güçlendirilmesi gerekiyor. Kıyıda, köşede kalmış tesislerin aklını başına toplaması, kaliteli ürünler sunması lazım. Bu noktada zabıtaların da sıkı denetimler yaparak, aksaklıklara geçit vermemesini istiyoruz."
Kaynak: AA