Çemberi daralınca için şehit ettiler

Berkin Elvan davasını yürüten ve 7 aydır gece-gündüz çalıştığı için önemli mesafa kateden Savcı Mehmet Selim Kiraz, sonuca ulaşmak için çemberi iyice daraltmışken şehit edildi. Teröristlere yardımcı olan 3. kişi aranıyor.

Çemberi daralınca için şehit ettiler
Çemberi daralınca için şehit ettiler
Gezi olaylarında hayatını kaybeden Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesi tüm ülkeyi yasa boğdu. Önceki gün Çağlayan Adliyesine bir avukatın yardımı ile avukat cübbesi ve sahte kimlikle giren DHKP-C’li iki teröriste yardım eden üçüncü kişi aranıyor. İşte menfur olayın yaşandığı Çağlayan Adliyesi’nin 6. katında yaşananların perde arkası....

Soruşturmada mesafe almıştı


DHKP-C tarafından şehit edilen Savcı Kiraz, Gezi Parkı eylemleri sırasında hayatını kaybeden 14 yaşındaki Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin soruşturmada oldukça iyi mesafe kaydetmişti. İki yıldır 4 savcının elinden geçmesine rağmen mesafe alınamayan soruşturmada izleri adım adım takip eden Kiraz önemli ipuçları üzerinden bazı bilgilere ulaşmak üzeriydi. Kiraz, hafta sonları dahi dosya üzerinde çalışarak çemberi iyice daraltmıştı. Yaklaşık yedi ay önce Elvan soruşturmasına atanan Kiraz,'Berkin Elvan’ın ölümüne neden olan gaz kapsülünün kimin tarafından atıldığının tespit edilmesi için önemli girişimlerde bulunmuştu.

Zanlı sayısı 3’e düşmüştü


Ocak 2014’te yedi polis memurunun ifadesi alınmıştı. Elvan’ın yaralandığı 16 Haziran 2013’te Okmeydanı Cemal Kamacı Spor Salonu önünde çekilen görüntülerde olay yerindeki üç polis tespit edildi. Bu polislerle birlikte olay yerinde görev yapan bazı polislerinde arasında bulunduğu 20 polis ile ilgili emniyete yazı gönderildi. Eylül 2014’te savcılık tarafından gönderilen yazıda'görüntülerdeki polislerin açık kimlik bilgilerinin ve adreslerinin savcılığa gönderilmesi istendi. Ancak savcılığın bu yazısına emniyet yaklaşık beş ay cevap vermedi! Cevap gelmemesi üzerine olayın peşini bırakmayan ve emniyete tekrar yazı yazan Savcılık, emniyetten bu 20 polisin resmi kıyafetli fotoğrafları ve görüntülerinin çekilerek kendisine gönderilmesini istedi. En sonunda Emniyet, üniformalı polis fotoğraflarını savcılığa gönderdi. Savcılık bu fotoğraflar ile olay yerindeki görüntüleri Adli Tıp Kurumu’na gönderdi. Şehit edilen Savcı Kiraz, fotoğraflardaki polislerden olay yeri görüntüsünde yer alan polislerin olup olmadığının tespit edilerek rapor hazırlanmasını istedi.2 yıldır mesafa alınamayan dosyada 7 ay gibi bir sürede taşlar yerine oturup, çember iyice daralmışken Savcı Kiraz şehit edildi.

Sonuca yaklaştığı için...


Kiraz’ın öldürülmesiyle ilgili konuşan Hukukçular Derneği Genel Başkanı Cavit Tatlı, “Berkin Elvan’ın katilini bulmadığı için değil, sonuca yaklaştığı için öldürüldü. Biz buna inanıyoruz. Gelen bilgiler bu yönde” dedi. Gazetecilerin, “Saldırının arkasındaki güçler kim olabilir?” şeklindeki sorusuna ise Tatlı şöyle cevap verdi: “Onu öldürenlere, maşa olarak kullanılan kişilere sormak lazım. Hafta başından beri çok önemli olaylar var. Önümüzde seçim var ve her seçim öncesinden birileri öldürülüyor bu ülkede. Dağlıca, Aktütün saldırılarını hatırlayın. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen evveldi. Biz bu tür şeyleri yaşıyoruz ve içimizden iyi insanları kurban veriyoruz. Böyle bir şey olduğunu düşünüyorum ve ilerde bu ortaya çıkacak. Kesinlikle ve kesinlikle bulamadığı için değil son dönemde gelişmeler vardı ve ben inanıyorum ki asıl katillere ulaşmak üzereydi. Bundan dolayı katledildi.”

Psikolog ikna etmeye çalıştı


Terörle mücadele ekipleri ve özel harekât polisleri altıncı kattaki odanın çevresini abluka altına aldı. Odanın bulunduğu noktanın olası bir müdahaleye uygun olup olmadığına yönelik çalışmalar yapıldı. Sağlık ekipleri hazır bekletildi. Daha sonra psikolog çağrıldı.

Görüşmeler yan odadan

Teröristlerce saatlerce süren görüşmeler bu noktadan sonra başladı. Görüşmeler savcının rehin alındığı odanın hemen bitişiğindeki odadan yapıldı. Teröristler bazı taleplerde bulunarak taleplerinin karşılanmaması durumunda savcıyı öldüreceklerini söyledi. İlk önce psikolog yoğun bir çaba sarf ederek saldırganları eylemi sonlandırmasını sağlamaya çalıştı.

DHKP-C’nin avukatı katıldı

Psikologun çabaları sonuç vermeyince DHKP-C Avukatı Şükriye Erdem’den eylemcileri ikna etmesi istendi. Ancak Şükriye Erdem, teröristleri ikna etmek gibi bir derdi olmadığı ve talepleri karşılanması gerektiğini söyleyince adliyeye gelen İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal devreye girdi. Kocasakal teröristleri eylemden vazgeçirmek için tam altı sefer görüşme yaptı.

Savcı Kiraz vurulunca polis operasyonu başlattı

Gergin bekleyişte saatler 20:25’i gösteriyordu. Bir dakika sonra telefondaki terörist “sıkıyorum, sıktım” diyerek peş peşe silahını ateşledi. Bunun üzerine polis operasyona başladı. Polisin içeriye girmek istemesi üzerine saldırganların daha önce kapıya yerleştirdiği bomba büyük gürültüyle patladı. İlk bombanın patlamasından sonra iki saldırgan çıkan çatışmada ölü olarak ele geçirildi. İçeri giren polis ikinci bombanın olabileceği ihtimaline karşın teröristlerin bıraktığı paketi fünye ile imha etti.

Dosyaya bakan 5. Savcıydı


Berkin Elvan’ın vurulmasından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmaya önce paralel yapı iddiaları nedeniyle görev yeri değiştirilen Adnan Çimen baktı. Çimen’in ardından Savcı Abdullah Yıldırım’a devredilen dosya daha sonra Seyfettin Atıcı ve Faruk Bildirici isimli savcıların elinden geçti. Bildirici de HSYK kararı ile bu görevden alınınca dosya, son olarak hain saldırıda şehid edilen Mehmet Selim Kiraz’a devredildi.

ÜÇÜNCÜ KİŞİ ARANIYOR


Takım elbiseli iki terörist, ellerinde avukat cübbesi ve çantayla, x-ray cihazından geçmeden, aranmadan sahte avukat kimliğiyle adliye giriş yaptılar. Adliye içinde bir süre dolaştıktan sonra içerde kendilerine yardım eden üçüncü kişiyle birlikte 6. kata çıktılar. Koridorda dolaşan ve uygun zamanı bekleyen teröristler, saatler 12:30’u gösterdiğinde aldıkları işaretle Savcı Kiraz’ın odasına girdiler. Az sonra Savcı’nın rehin alındığını öğrenen özel güvenlik kapıyı zorlayarak içeri girmeye çalıştı. Bu sırada içeriden iki el silah sesi gelince güvenlik geri çekildi. Takviye polis kuvvetinin gelmesiyle önce odanın bulunduğu koridor sonra tüm adliye binası boşaltıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik: Zor sınavı aşarız

Bakan Çelik, “Bu tip yapıların arkasındakiler, teşvik edenler ve destek verenler, ülkemizin etrafındaki çatışma alanlarını ülkemize taşıma gayretindeler. Savcımıza dönük bu canice eylemin arkasındaki düşmanca amaçlara karşı da dikkatli olmamız gerekiyor. Bu zor sınavı da milletimizin sağduyusu ile aşacağız. Şehit savcımızın mekanı cennet olsun. Milletimizin başı sağolsun” dedi.

İki terörist cezaevinden arkadaşmış


Savcıyı öldüren teröristler Şafak Yayla ile Bahtiyar Doğruyol, Tekirdağ F. Tipi Cezaevi’nden arkadaş çıktı. Yayla iki yıl önce canlı bomba olduğu iddiasıyla tutuklandı, 3 ay önce çıktı. Bahtiyar Doğruyol ise bir yıl önce cezaevinden tahliye oldu.

TERÖRİSTLER 40 KURŞUN SIKTI

Savcı Mehmet Kiraz’ın şehit edilmesinden sonra olay yeri inceleme, teröristlere ait bir tabanca ele geçirdi. Çatışmada teröristlerin sıktığı 40 mermi kovanının yanı sıra iki adet dolu yedek şarjörde ele geçirildi.

Kılıçdaroğlu protesto edildi


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün akşam saat 19.00 sıralarında şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın evine taziye ziyaretinde bulundu. Taziye evinde 10 dakika kalan Kılıçdaroğlu daha sonra buradan ayrıldı. Eve girdiği sırada evin önünde bekleyen bir grup tarafından protesto edilen Kılıçdaroğlu evden ayrılırken de vatandaşlar tarafından protesto edildi. Kılıçdaroğlu’nun aracına ayrıldığı sırada bir kişi tarafından pet şişe fırlatıldı.