Çanakkale'de Destan Yazan Jandarmaların Şehitliği Yenilendi

Çanakkale Savaşları'nda kara harekatına çıkan İngiliz kuvvetlerini, imkansızlıklara rağmen durdurarak destan yazan şehitlerinin mezarlarının bulunduğu Kireçtepe Jandarma Şehitliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden düzenlendi.

Şehitlik, 50 bin mevsimlik çiçekle renklendirildi ve askerlerin o dönem top mermilerinden yaptığı anıt restore edildi.
6-8 Ağustos 1915'te Gelibolu ve Bursa Jandarma Taburlarının kahramanca çarpışan üç bölüğü, iki tugay gücüne ulaşan İngiliz kuvvetlerini Karakol Dağı ve Kireçtepe'de durdurup Anafartalar Grubu'nun kuzey yanını koruduğu" ifadesine kitabesinde yer verilen şehitlik, 6 ayda yeniden düzenlendi.

İngiliz General Aspinall Oglander'in, "Takviyeli 29'uncu Tümen'in karaya çıkış harekatını elinde hiçbir topçusu bulunmayan iki jandarma taburunun 4 makineli tüfekle durdurmuş olduğunu, henüz İngiltere'de bilen olmadığı gibi daha sonra da olmayacaktır" sözü bulunan Kireçtepe Şehitliği, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yılında, 25 Nisan'da yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla yeniden ziyarete açılacak.
Şehitlikte, Enver Paşa'nın, "Anafartalar'a düşman çıktı. 10 bin tüfeklisine karşılık 800 er mevcutlu Bursa ve Gelibolu Jandarma Taburları düşmanı durdurdular. Gerçi bu tabur eridi fakat vatanın kalpağı emindir" sözü yer alıyor.
"Destan yazan" jandarma askerleri tarafından yapılan boş top mermileri ve kovanlarından inşa edilen anıtın da bulunduğu şehitlik, 50 bin mevsimlik çiçekle renklendirildi, bin 500 çalı grubu bitki ile 45 fıstık çamı dikildi.
Yürüyüş yolu, Afyonkarahisar'dan getirilen ve her biri 70 kilogram olan bin 100 travertenden, duvarları ise Antalya'dan getirilen taşlardan inşa edilen şehitliğe, Miralay Mustafa Kemal'in birliği ziyaretin sırasında çekilmiş fotoğrafı da konuldu.
- Açılış törenine Bursalılar 100 otobüsle gelecek
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, görevini layıkıyla yerine getirerek destan yazan, savaşın anlık müdahale ile seyrini değiştiren Bursa Seyyar Jandarma Taburu'nun gösterdiği kahramanlığın unutulamayacağını söyledi.

Belediye olarak şehitlerin anısına, o dönemde henüz muharebeler devam ederken askerler tarafından yapılan şehitliği restore ettiklerini anlatan Altepe, 25 Nisan'daki açılış törenine Bursalıların katılımı için 100 otobüs tahsis ettiklerini bildirdi. Altepe, törene katılacak kişilere, Bursalı şehitlerin isimlerine hazırlanan, içinde künyesi, kitabı, anahtarlığı ve şehitlik toprağı bulunan anı kutusundan 4 bin 500 adet dağıtacaklarını kaydetti.

Şehir tiyatrosu ekibinden dönemin askerlerini temsilen 50 kişinin gösteri yapacağı bilgisini veren Altepe, "Çanakkale'ye ziyaret için gelen torunları başta olmak üzere bölgeyi gezen tüm ziyaretçilerin Fatiha okuyabileceği bir ortam ve ulaşım imkanlarına kavuşturuldu. Burada Anadolu'nun yiğit evlatları yatıyor. Burada 'Çanakkale geçilmez' dedirten cesur askerlerimiz yatıyor" diye konuştu.


Kaynak: AA