Taksi Plakası Dolandırıcısının Yakalanması Mağdurları Umutlandırdı

Eyüp'te "hayali" taksi plakası satarak 900 vatandaşın yaklaşık 700 milyon lirasını dolandırdığı iddia edilen otomotiv firmasının sahibi Mehmet C'nin 20 ay sonra yakalanması, mağdurlara umut oldu.

Yatırımcı olarak taksi plakasını tercih eden vatandaşları hedef alan şahıslar, "açıktan plaka" dedikleri "hayali" taksi plakası satışıyla yurtiçinden ve dışından çok sayıda yatırımcıyı dolandırıyor.
Benzer yöntemle çok sayıda vatandaşı dolandıran ve kaçan Mehmet C, yaklaşık 20 ay sonra gözaltına alındı.
Ticari taksi plakalarını kiralama ve satın alma bahanesi ile müşterilerine sattıktan sonra aynı plakaları üçüncü kişilere de sattığı, elde ettiği vekaletnamelerle kredi çektiği tespit edilen Mehmet C, emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
Mehmet C'nin yakalandığını duyan çok sayıda mağdur vatandaş, parasını almak için harekete geçti.
- "Aynı plakayı birden fazla kişiye satmış"
Parasını almak için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne başvuran mağdur yatırımcı Aziz Özfidan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kardeşiyle iki taksi plakasını, parasını ödedikleri halde alamadıklarını söyledi.

Mehmet C'yi 17-18 yıldan beri tanıdığını dile getiren Özfidan, "Kendisine çok güvenirdim ancak kaçtığında ne kadar çok insanı dolandırdığını öğrendim" dedi.

Özfidan, dolandırılmadan 10 gün önce kardeşiyle 2 plaka aldıklarını anlatarak, "Kendisine plaka bedelini banka yoluyla 'ticari plaka bedelidir' ibaresiyle havale yaptık. Bize plakamızı vereceğini beklerken, bir de duydum ki ortadan kaybolmuş. Ortadan kaybolduğunda anladık neler yaptığını. Bir de baktık ki bir plakayı birkaç kişiye satmış. Taksi plakasını ona kiralayanların plakasını başkalarına satmış. Bazılarının üzerine de kredi çekmiş" diye konuştu.

- "Akrabasını bile dolandırmış"
Bu işleri bilmediği için böyle bir tuzağa düştüğünü vurgulayan Özfidan, vatandaşları şöyle uyardı:
"Açıktan plaka alımı çok tehlikeli. Noter tasdikli satış gerçekleşmeden kimseye paranızı vermeyin. Bazı vatandaşlar sözleşmelerle vermiş. Ama şimdi ispat edemiyor. Biz banka yoluyla ödeme yaptık, buna rağmen elimize bir şey geçmedi. Ama plakamızı alarak parayı vermiş olsaydık, başımıza bunlar gelmezdi. Bu tür satışlar yapanlara sakın inanmayın. Bu şahıs, ABD'de yaşayan ve yatırım için kendisine para veren akrabasını bile dolandırmış. Dolandırılanlar Mehmet C'nin iş yerinin önünde toplanınca orada tanıştık. Ondan da 4 plaka parası almış. Onun için kimseye güvenmeyin. Resmi evrak her zaman her şeyden önemlidir."
Aziz Özfidan, bu kişilerin yarım-çeyrek gibi parçalara bölerek de plaka satışı yaptıklarını belirterek, en çok da bu kişilerin mağdur edildiğini söyledi.

Bu tür dolandırıcılık yapanların vatandaşlara önce güven verdiklerini dile getiren Özfidan, "Kapısına onlarca araba yığmıştı. Kocaman binası vardı. Baktığınızda hiç dolandırıcılık yapacak biri değilmiş gibi duruyordu. Büyük bir iş adamı görüntüsü veriyordu" dedi.

- "Korkudan şikayet edemeyen de var"
Mağdur Aziz Özfidan'ın kardeşi Mehmet Özfidan da dolandırıldıkları için şikayette bulunduklarını belirterek, ancak şikayet etmekten çekinen çok sayıda yatırımcının bulunduğunu kaydetti.

Özfidan, kendilerinin parayı Mehmet C'ye resmi yolla verdikleri için şikayette bulunduklarını anlatarak, şunları söyledi:
"Bazı vatandaşların vergi kaçırmak için Mehmet C'den açıktan plaka aldığını öğrendik. Açıktan aldıkları için şimdi şikayetten korkuyorlar. Bu şekilde yatırım çok tehlikeli olur. Plakayı resmi olarak alsa yılda sadece 3 bin 500 lira vergi verir. Oysa bu şekilde tüm paraları yok oluyor. Bunun için böyle bir yatırımda bulunanlar dikkat etsin. Herkes hemen bu şekildeki yatırımını resmiyete döksün. Çünkü insanlar kaçıp ortadan kaybolduğunda kimse bir şey yapamıyor. Gidip hakkını bile arayamıyor. Bu olayda da gördük ki, dolandırılan insan sayısıyla şikayetçi kişi arasında çok fark var."


Kaynak: AA