Hatay’da Yer Fıstığı Ekimi Başladı

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde yer fıstığı ekimine başlandı.

Hatay’da Yer Fıstığı Ekimi Başladı
Bin 500 dekar alanda toprakla buluşturulan fıstık ekiminden yaklaşık 700 ton yer fıstığı üretilmesinin planlandığı belirtildi.
Yeniyurt mevkiinde kiraladığı 600 dekar alanda 6 yıldır fıstık ekimi yapan Adanalı üretici Ömer Şimşek, "Burada bulunan akrabalarımı ziyarete gelmiştim, bu alandaki arazilerin boş olduğunu görünce buraları değerlendirmek için arsa sahiplerinden araziyi kiralayarak fıstık üretimi yapmaya başladım. Yer fıstığı kalitesi açısından bir çok bölgeden daha verimli bir toprak yapısına sahip bu arazilerde geçtiğimiz yıl dekar başına 'jumbo' cinsi dediğimiz kalite yaklaşık 400 kilogram ürün elde ettim" dedi.


Üretici Ömer Şimşek, ekim çalışmalarının hava şartlarına göre yaklaşık 10 gün süreceğini, önce ekim yapılacak olan toprağı hazır hale getirerek tohumları toprak altındaki zararlılara karşı ilaçlayacaklarını, dekar başına traktör arkasına takılan ekim makinesi yardımıyla da 16 kilogram yer fıstığı ekimi yapacaklarını söyledi.

Ekim çalışmalarını yerinde inceleyen Dörtyol İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan İnal da ilçede ağırlıklı olarak narenciye üretimi yapılmakta olduğuna dikkat çekerek, "Son yıllarda narenciye ürünlerinin ihracat pazarındaki sıkıntılar nedeniyle ilçe müdürlüğü olarak alternatif ürün çalışmaları içerisindeyiz. Bu manada önder çiftçilerimizle bir çalışma içerisindeyiz. Şu içerisinde bulunduğumuz alanda bir çiftçimiz yer fıstığı üretimi yapmakta, ilçemizde yaklaşık bin 500 – 2 bin dekar alanda fıstık tarımı yapılmakta. Müdürlük olarak çiftçilerimize sürekli teknik destek ve bilgilendirmeler yapmaktayız" şeklinde konuştu.

Bölgenin özellikle toprak ve iklim bakımından yer fıstığına çok uygun olduğuna da dikkat çeken İnal, "Çiftçilerimiz üretiminden hasadına kadar sürekli ziyaret etmekteyiz. Bu vesileyle tüm çiftçilerimize hayırlı ve bereketli bol kazanlar diliyorum diye" konuştu.

İlaçlanan yer fıstığı tohumları 15 dakika bekletildikten sonra ekim makinesine konularak gözetim altında sırayla 10-12 santim aralıkta toprakla buluşturuldu.
Kaynak: İHA