Bin 776 Emniyet Müdürünün Emekli Edilmesi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili Adayı Yasin Aktay, bin 776 emniyet müdürünün emekli edilmesine ilişkin, "Birçok olayda görüyoruz, terörle mücadele etmesi gereken emniyet mensupları, bir kısmı ne yazık ki terörün üzerine benzin dökerek, teröre hizmet etmektedir" dedi.

Partisinin aday tanıtım toplantısı için kente gelen Aktay, Güres Caddesi'nde esnafı ziyaret etti.
Aktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emniyette paralel yapının çok önemli örgütlenme ayağı olduğunu söyledi.

"Paralel suçlara bulaştığı tespit edilen birtakım insanlar var ama yasal prosedür gereği sadece bunların yerleri değiştirilebilir" diyen Aktay, "Bu konuda ciddi bir önlem alınamıyordu. Tabi ki siyasi iradenin elinde yasa çıkarmak, belli birtakım düzenlemeler yapmak gibi bir yetki vardı, bu yetkisini kullanmış oldu. Bu yetkiyi kullanırken insanları mağdur etmemek ve belli emeği bulunan birtakım insanları yine de mağdur etmemek gibi kaygı ve endişeye de yer verilmiştir. Bu çerçevede daha adil ve hakkaniyetli düzenlemeyle insanlar emekli edilmişlerdir. Belli şartı sağlanan insanlar emekli edilmişlerdir."
- "Paralel yapı, maaşını milletten alır ama devletin, milletin altını oyan yaklaşım içinde"
Aktay, insanların fişlenmesine, birtakım ilişkileri, inançları ve mensubiyetleri dolayısıyla otomatikman suçlu ilan edildikleri anlayışa prim vermediklerini vurgulayarak, benzeri anlayışları tarihe gömdüklerini kaydetti.

Tarihe gömüldüğü sanılan anlayışın "paralel yapı" şeklinde ortaya çıktığını ifade eden Aktay, "Belli bir harekette mensubiyet hissi taşıyanların emniyet, yargı ve diğer bürokratik kademeler içinde, emir-komutayı kurumsal hiyerarşi içinde değil, kendi hiyerarşileri içinde, harici başka odaktan, yurt dışından alarak oraya çalışan bir yapıydı. Paralel yapı, maaşı devletten alır ama devletin, milletin altını oyan yaklaşım içinde bulundu" değerlendirmesinde bulundu.
Aktay, paralel yapının terör örgütleriyle iş birliği yaptığını ileri sürerek, şunları kaydetti:
"Birçok olayda görüyoruz, terörle mücadele etmesi gereken emniyet mensupları, bir kısmı ne yazık ki terörün üzerine benzin dökerek teröre hizmet etmektedir. Bazen de terörle iş birliği yaparak, bazen de karşısında gibi görünüp ama aslında ateşin üzerine benzin dökerek mücadele yolunu tercih etmişlerdir. Bu yapıda bazı emniyet, yargı hatta bazı bürokrasi mensupları bulunmuştur. Bunlarla bu şekilde mücadele verdiğimizi düşünüyoruz. Kurunun yanında, yaşın da yanmaması için ayrıyeten hassasiyet taşıyoruz."
- HDP Genel Merkezi'ne silahla ateş edilmesi
Aktay, Genel Merkezi'ne silahla ateş edilmesini kınayarak, saldırıyı "provokasyon" olarak nitelendirdi.
Aktay, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bugün bu tür provokasyonları yapanlar, kaosa hizmet etmiş oluyorlar. Şu an AK Parti'nin kaostan zerre kadar medet umması gibi bir şey söz konusu olamaz. İktidar partisi olarak memleketi huzur içinde seçime götürmekten başka amacımız olamaz. En ufak kaos bize büyük maliyetler getiriyor. Onun için hiç kimse başka spekülasyonlara ve heveslere yeltenmesin. HDP'ye veya başka herhangi bir siyasi partimize ya da vatandaşımıza karşı uygulanacak, yöneltilecek şiddet hareketini telin ediyoruz."
Aktay'a esnaf ziyaretinde milletvekili adayları Haşim Taşkıran, Ali İlbaş ve AK Parti Siirt Milletvekillileri Afif Demirkıran, Osman Ören ile AK Parti İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu ve parti yöneticileri eşlik etti.
Kaynak: AA