Barış İçin Van Gölü’nü Yüzerek Geçecek

61 yaşındaki matematik öğretmeni İsmail Turhan, Van Gölü'nün Bitlis'in Tatvan ilçesi ile Van arasındaki 90 kilometrelik bölümünü 'barış ve kardeşlik' için yüzerek geçecek.


İzmir kıyılarında 14 ay çalışarak 6 bin kilometre mesafe antrenmanı yaparak Van Gölü’ne geldiğini kaydeden öğretmen İsmail Turhan, amacının sevgiye, birliğe, kardeşliğe, hoşgörüye ve yaşam boyu spora çağrı yapmak için geldiğini söyledi.

Barışa çağrı yapmak için Bitlis’ten Van’a kadar Van Gölü üzerinde bir yüzme gerçekleştireceğini belirten Turhan, kısaca adı “Van Gölü Barış Yüzmesi” olan uzun mesafeli yüzmeyi 4 etapta tamamlayacağını ifade etti.

Matematik öğretmeni olan Turhan, aynı zamanda balık adam ve 16 yıllık cankurtaran olduğunu dile getirerek şöyle konuştu;
“Barış ve kardeşliğe çağrı yapmak amacıyla buraya geldim. Tatvan’da Van’a 90 kilometre olan 49 deniz milini 4 etap halinde yüzmeyi planladım. İlk etabı Türkiye’nin gündemi olan kadına şiddetin son bulması için gerçekleştireceğim. Çünkü kadın mutlu değilse aile mutlu değil, aile mutlu değilse çevre ve ülke mutlu değil. Bu neden ilk etabı kadına şiddete hayır diyerek tamamlayacağım. İkinci etap ise Van'da 23 Ekim 2011'de meydana 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından yardım için gelen ve 9 Kasım akşamı meydana gelen 5.6'lık depremde kaldığı enkazında hayatını kaybeden Japonya'dan gelen Dr. Atsushi Miyazaki anısına. Üçüncü etabı da Türkiye ve dünyadaki bütün engelliler için, engellilere destek ve engelsiz yaşam için gerçekleştirilecek. Özellikle hazırlığını yaptığım dördüncü etabı da sevgiye, birliğe, kardeşliğe, huzura ve yaşam boyu spora çağrı yapmak için gerçekleştirmeyi planladım. Ben diyorum ki herkes, elini bu taşın altına soksun. Ben de sevgili Van Gölü’nün başımı elimi ve kulaçlarımı sokarak buradan aldığım bir damla sodalı soğuk suyu büyüyen ateşin üzerine serpeceğim.”
Van Gölü'nün çok güzel olduğunu belirten Turhan, “Van Gölünü hiç bu kadar hoş görmemiştim. Çok güzel bir suyu var ama suyun şu anki sıcaklığı 6-7 derecedir. Olsun, önemli olan soğuk sudan sıcak mesaj vermektir. Herkes bu barış için taşın altına elini soksun. Ben de sevgili Van Gölü canavarının yaşadığı Van Gölü dalgalarının altına girip hepimiz ve hepimizin çocukları için yüzüyorum. Bu da benim 23 Nisan’a hediyem olsun” dedi.

23 Nisan günü Saat 10'da Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüsü plajına varmayı hedefleyen Balıkesirli 40 yıllık amatör yüzücü, Tatvan Sahil İskelesi’nde Van Gölü’nün soğuk sularına atlayarak yüzmeye başladı.

Aralıksız 3 saat 40 dakika yüzen Turhal, 13 kilometreyi tamamlayarak Paşaelmalı Köyü sahiline vardı. Köy halkı tarafından yoğun sevgi ve ilgiyle karşılanan Turhan, ikinci etaba Paşaelmalı köyünde suya girerek başladı ve 2 saat 15 dakikada 8 kilometreyi tamamlayıp Yaşlıdede Türbesi’ne ulaştı. Yarın da Reşadiye köyüne doğru yüzmeye devam edeceğini söyleyen Turhal, Yaşlıdede Türbesi’nde dua etti ve dinlenmek için tekne ile Tatvan’a geçti.

Emekli imam Galip Tuğal da, İzmir’den gelip Bitlis ve Van’da barışa çağrı yapmaya çalışan Turhan’a teşekkür etmek istediğini belirtti.

Kaynak: İHA