Prof. Dr. Coşkunfırat, Deri Kanserlerini Anlattı

Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği’nin aylık olağan toplantısının bu ayki konuğu Prof. Dr. Koray Coşkunfırat oldu.

Prof. Dr. Coşkunfırat, Deri Kanserlerini Anlattı

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, Antalya Girişimci İş Kadınları Derneği’nin konuğu oldu. Deri kanserleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Coşkunfırat,deri kanserlerinin en sık görülen kanser türleri arasında olduğunu söyledi.

Çoğu deri kanserinin fazla ultraviyole ışınına maruz kalma nedeniyle oluştuğuna dikkat çeken Prof.Dr. Coşkunfırat, "Bu ışınlar sıklıkla güneşten ve bronzlaşma ünitelerinden gelir" dedi.

"EN TEHLİKELİ DERİ KANSERİ, MELANOM"
Amerikan Kanser Enstitüsü’ne göre her yıl 1 milyonun üzerinde basal ve yassı hücreli kanser olgusunun görüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Coşkunfırat, "En tehlikeli deri kanseri melonumdur. Beyaz ırkta melanom gelişme riski 10 kat fazladır. Solaryumun güneşlenmek ve bronzlaşmaktan farkı yoktur. Ergenlik döneminde ve 20’li yaşlarda kullanmaya başlayanlarda melanom riski yüzde 75 artmıştır" ifadelerini kullandı.

"SABAH 10 İLA 4 ARASI GÜNEŞTEN KAÇININ"
Güneş ışınlarının hasarına herkesin maruz kaldığını söyleyen Prof. Dr. Coşkunfırat, şunları kaydetti:
"Herkesin yüzü ve gözleri güneş ışınlarından etkilenir. Beyaz tenli, sarışın ve kızıl saçlı kişiler, bu ışınlardan daha çok etkilense de herkeste etki gösterir. Güneşten korunmak için, sabah 10 ila akşam 4 arası güneşten kaçınılmalı, güneş koruyucu kullanılmalı ve gün içerisinde tekrarlanmalı, yapay ultraviyole kaynaklarından uzak durulmalı."

"40 YAŞINDAN SONRA HER YIL KONTROL YAPILMALI"
Kişinin deri kontrolünü nasıl yapacağı hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Coşkunfırat, "Deri kontrolü, 40 yaşından sonra her yıl yapılmalıdır. Aynanın karşısında yüz, boyun, göğüs ve karın derisi incelenmelidir. Kadınlar meme altına mutlaka bakmalıdır. Koltuk altlarına, kolların her iki tarafına ellerin altı ve üstüne, parmaklara, parmak altlarına ve tırnak yatağına bakılır" dedi.

Yaptığı sunumun ardından dernek üyelerinin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Coşkunfırat’a AGİDER Başkanı Taliha Salman tarafından çiçek takdim edildi.
Kaynak: İHA