Aihm'de Çeçen Davası

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Çeçenistan'ın Grozni kentinde 2001 yılında düzenlenen bombalı saldırıyla ilgili "etkili bir soruşturma yapmadığı" gerekçesiyle Rusya'yı mahkum etti.

Kisa Mezhiyeva isimli Rus vatandaşının 2006 yılında yaptığı başvuruyu karara bağlayan AİHM, "Rusya'nın yaşam hakkı ile etkili soruşturma hakkını garanti altına alan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ilgili maddesini ihlal ettiğine" hükmetti.
AİHM kararı gereği Rusya, bombalı saldırıda kocası ölen ve kendisi de ağır yaralanan Kisa Mezhiyeva'ya mahkeme masrafları da içinde olmak üzere toplam 33 bin avro maddi tazminat ödeyecek.
6 Mart 2001 tarihinde Grozni'de bir köprü üzerinde yola döşenen bombanın patlaması sonucu başvuru sahibinin otobüs şoförü olan kocası olay yerinde hayatını kaybederken, yine aynı otobüste biletçilik yapan eşi Kisa Mezhive ağır yaralanmış ve hastanede kollarından birisi kesilmişti.
Başvuru sahibi, güvenlik güçlerinin, bombanın patlaması sonucu ağır yaralanan eşinin hastaneye götürülmesini engellediğini ve uzun süreli gecikme yüzünden eşinin hastanede öldüğünü belirterek, Rus devletini ihmalkarlıkla suçlamıştı. Mezhiyeva. açtığı davalarla ilgili etkili soruşturma yapılmadığı şikayetinde bulunmuştu.
Kaynak: AA